Διεθνή

Μπαρμπάντος: Εξελέγη η πρώτη πρόεδρος λίγο πριν η χώρα γίνει δημοκρατία

Μπαρμπάντος: Εξελέγη η πρώτη πρόεδρος λίγο πριν η χώρα γίνει δημοκρατία
Μπαρμπάντος: Στην 55η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από την Βρετανία, το κράτος της καραϊβικής θα μετατρέψει το πολίτευμα του σε δημοκρατία.

Τα Μπαρμπάντος εξέλεξαν την πρώτη πρόεδρό στην ιστορία τους, καθώς η χώρα της Καραϊβικής προετοιμάζεται να μετατραπεί σε δημοκρατία, αφαιρώντας από την βασίλισσα Ελισάβετ την ιδιότητα του αρχηγού του κράτους.

Η Νταμ Σάντρα Μέισον, 72 ετών, πρόκειται να ορκιστεί στο αξίωμα της στις 30 Νοεμβρίου, μέρα η οποία θα σηματοδοτήσει την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Βρετανία.

Η Μέισον, αποτελεί την πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Εφετείο των Μπαρμπάντος και ως κυβερνήτης από το 2018.

Μπαρμπάντος

Πέρυσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο της να μετατραπεί το πολίτευμα της χώρας σε δημοκρατία.

Όπως ανέφερε η ίδια ότι «είχε έρθει η ώρα» για τα Μπαρμπάντος «να αφήσουμε πλήρως πίσω το αποικιακό μας παρελθόν». Η αλλαγή είχε ήδη προταθεί από συνταγματική αναθεώρηση το 1998. Μπαρμπάντος

Οι ιστορικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μετά από κοινή συνεδρίαση της Βουλής της Συνέλευσης και της Γερουσίας την Τετάρτη. Η πρωθυπουργός Mia Mottley περιέγραψε την ψηφοφορία ως «σημαδιακή στιγμή» για το κράτος της Καραϊβικής.

Με πληθυσμό περίπου 285.000 κατοίκους, τα Μπαρμπάντος είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα και ακμάζοντα νησιά της Καραϊβικής. Ενώ κάποτε εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ζάχαρης, πλέον η οικονομία της χώρας έχει διαφοροποιηθεί, δίνοντας έμφαση στον τουρισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα Μπαρμπάντος δεν θα είναι η πρώτη πρώην βρετανική αποικία στην Καραϊβική που θα γίνει δημοκρατία. Η Γουιάνα έκανε αυτό το βήμα το 1970, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ακολούθησαν το παράδειγμά της το 1976 και η Δομινικανή δημοκρατία το 1978.

Η Τζαμάικα στο παρελθόν είχε προτείνει ότι θα μπορούσε επίσης να εξετάσει μία αλλαγή καθεστώτος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments