Ελλάδα

Απεργία στην εστίαση: “Κατέβασαν ρολά” καφέ, μπαρ και εστιατόρια – Τι ζητούν

Απεργία στην εστίαση: “Κατέβασαν ρολά” καφέ, μπαρ και εστιατόρια – Τι ζητούν
Απεργία στην εστίαση: Σε απεργία προχώρησαν σήμερα τα καταστήματα της εστίασης και “κατέβασαν ρολά” πανελλαδικά.

Σε απεργία προχώρησαν σήμερα τα καταστήματα της εστίασης και “κατέβασαν ρολά” πανελλαδικά. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο και σημειώθηκε ένταση με τις δυνάμεις της αστυνομίας που τους εμπόδισαν.

Ποια τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Άδωνις Γεωργιάδης για εστίαση: Να μας πουν ποιος είναι ο λόγος – Δώσαμε 290 εκατομμύρια στην εστίαση

Σχετικά με την απεργία στην εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στο Open σημείωσε μεταξύ άλλων πως στην εστίαση έχουν δοθεί πάνω από 290 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε σημείωσε πως “οι άνθρωποι της εστίασης, έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς έπαθαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τα νέα μέτρα έχουν προφανώς μια αγωνία για τοείναι μέλλον. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο ότι η απεργία είναι μια καλή λύση. Εγώ τους λέω καλό είναι να μην απεργήσουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους. Να μας πουν ποιος είναι ο λόγος. Εάν είχαν μια κυβέρνηση απέναντί τους που είχε κλειστές τις πόρτες και δεν τους άκουγε, να πω ότι επιλέγουν αυτό τον ακραίο τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εδώ η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς ανάποδο. Ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε και ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε. Έχουν θέσει μια σειρά από αιτήματα”.

290 εκατομμύρια συνολικά στην εστίαση

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν δοθεί στην εστίαση ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως “συνολικά δώσαμε 290 εκατομμύρια στην εστίαση”. “Έχει πάθει ζημιά η εστίαση από τα νέα μέτρα που πήραμε για τους ανεμβολίαστους; Επειδή εγώ είμαι πάντα ειλικρινής, η απάντηση είναι ναι, έχει πάθει ζημιά η εστίαση. Ειδικότερα σε περιοχές που είναι πολλοί οι ανεμβολίαστοι. (…) Το ερώτημα είναι, είναι αυτή η ζημιά για διάστημα ενός, δύο, τριών εβδομάδων, όσο κρατήσουν τα μέτρα, τόσο μεγάλη ώστε να τεθεί ζήτημα επιβίωσης σε κάποιες επιχειρήσεις και να πρέπει το κράτος μετά από 42 δισ. να δώσει κι άλλα λεφτά; Η απάντηση είναι προς το παρόν όχι. Γιατί είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση των μέτρων και γιατί το κράτος δεν έχει για να δώσει. Άρα κάνουν απεργία χωρίς κανένα λόγο γιατί αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν”.

Χατζηδάκης: Έχουν δοθεί 42 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

Ο υπουργός Εργασίας,κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εστίαση, και είπε ότι ζητούν μεγαλύτερη χαλάρωση κάτι που είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. “Είναι ένας από τους κλάδους που βεβαίως επλήγει, αλλά έχει πάρει μαζί με τον τουρισμό τα περισσότερα αντισταθμιστικά. Έχουν δοθεί 42 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας”, τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments