Διεθνή

Τζερόμ Πάουελ: Διορίστηκε ξανά επικεφαλής της FED

Τζερόμ Πάουελ: Διορίστηκε ξανά επικεφαλής της FED
Τζερόμ Πάουελ: Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ανανεωθεί η θητεία του νυν επικεφαλή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μία θητεία.

Μετά από αρκετό καιρό ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να παρατείνει διορίσει ξανά επικεφαλή της FED τον Τζερόμ Πάουελ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, έδωσε τέλος σε μια αβεβαιότητα που δημιουργούσε νευρικότητα σε αγορές και επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πάουελ αν και Ρεπουμπλικάνος έχει επιβιώσει από την κριτική που του  ασκούσε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μολονότι ήταν εκείνος που τον είχε προτείνει για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη και πλέον, επί Δημοκρατικού πια προέδρου, θα ηγηθεί της μεγαλύτερης αναπροσαρμογής της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970. Η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του Δ.Σ. της Fed η οποία ήταν η έτερη διεκδικήτρια του ύπατου θώκου της κεντρικής τράπεζας, προτείνεται για αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Τι ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος

“Μολονότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους 10 μήνες στο να φέρουμε τους Αμερικανούς πίσω στην εργασία και να επανεκκινήσουμε την οικονομία”, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, σε γραπτές δηλώσεις του προς τον Τύπο. “Αυτή η επιτυχία είναι απόδειξη της ορθότητας της οικονομικής ατζέντας την οποία έχω ακολουθήσει και της αποφασιστικής δράσης την οποία έχει αναλάβει η Federal Reserve”, πρόσθεσε.

Λίγα λόγια για τον Πάουελ

Ο Powell, 68 ετών, προερχόμενος από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζική, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την ομοσπονδιακή Γερουσία των ΗΠΑ, άνω σώμα του Κογκρέσου, η οποία ελέγχεται – με βραχεία κεφαλή – από το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπάιντεν, μόνον όμως με την ψήφο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ (και προέδρου της Γερουσίας) Κάμαλα Χάρις, καθώς οι γερουσιαστές είναι μοιρασμένοι 50 -50 μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Η απόφαση να κρατήσει τον Πάουελ στη θέση του, παρά το γεγονός ότι είναι Ρεπουμπλικανός, αναζωογονεί την παράδοση μιας διακομματικής προσέγγισης όσον αφορά την κεντρική τράπεζα, με πολλούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να έχουν ήδη χαιρετίσει μια πιθανή διατήρηση του Πάουελ στην προεδρία, παρά τη δύσκολη σχέση του τελευταίου με τον Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments