Πολιτισμός

Μουσείο Μιλάνου: Πως κέρδισε τη μάχη να παρουσιάσει τη σημαντικότερη συλλογή φουτουριστικής τέχνης στον κόσμο

Μουσείο Μιλάνου: Πως κέρδισε τη μάχη να παρουσιάσει τη σημαντικότερη συλλογή φουτουριστικής τέχνης στον κόσμο
Μουσείο Μιλάνου: Θα παρουσιάσει αναμφίβολα την πιο σημαντική έκθεση για την φουτουριστική τέχνη σε όλο τον κόσμο όταν θα εκτεθεί την επόμενη άνοιξη.

Το Museo del Novecento έχει κερδίσει την Pinacoteca di Brera, η μεγαλύτερη γειτονιά σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από το Μιλάνο, για να εξασφαλίσει τη σημαντικότερη ιδιωτική συλλογή φουτουριστικής τέχνης στον κόσμο. Με αξία 143 εκατ. ευρώ, η συλλογή Mattioli περιλαμβάνει 26 έργα καλλιτεχνών όπως οι Boccioni, Balla, Carrà, Depero, Morandi και Modigliani. Μαζί με το σημερινό σώμα των 35 φουτουριστικών κομματιών του Novecento, θα αποτελέσει αυτό που οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως μια ασυναγώνιστη συλλογή αφιερωμένη στο καλλιτεχνικό κίνημα. Στο Μουσείο Μιλάνου υπάρχουν εκθέματα ζωγραφικής  σπουδαίας αξίας.

Δημιουργήθηκε από τον επιχειρηματία Gianni Mattioli τη δεκαετία που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η συλλογή περιλαμβάνει έργα ορόσημα όπως μια έκδοση του Mercury Passing Before the Sun (1914) του Balla και χαρακτηρίστηκε «αδιαίρετη και μοναδική» από το ιταλικό κράτος το 1973. Η συλλογή εκτέθηκε στο Μουσείο Peggy Guggenheim στη Βενετία από το 1997 έως το 2015 και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Κρατικό Ρωσικό Μουσείο στην Αγία Πετρούπολη. Στην τελευταία συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, θα διατεθεί στην πόλη Novecento με δωρεάν, πενταετές ανανεώσιμο δάνειο από την ερχόμενη άνοιξη. Στο Μουσείο Μιλάνου θα γίνει μια πολύ μεγάλη και πλούσια έκθεση.

Ο δυναμισμός ενός ποδηλάτη, το 1913 του Umberto Boccioni, ένα βασικό έργο από τη συλλογή Mattioli. Photo: Museo del Novecento di Milano.

Ψάχνει να βρει ακόμα το μόνιμο σπίτι της η συλλογή

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την είδηση ​​ως πικρό πλήγμα για την κρατική γκαλερί Brera. Το Palazzo Citterio —ένα κτήριο του 18ου αιώνα που αγοράστηκε από το κράτος το 1972 για να στεγάσει τα έργα του 20ου αιώνα της Brera— θεωρείτο εδώ και καιρό ως το φυσικό σπίτι για τη συλλογή. Η εφημερίδα Corriere della Sera εικάζε ήδη από το 1975 ότι η συλλογή Mattioli προοριζόταν για το κτίριο. Το 2017, η Brera ανακοίνωσε επίσημα ότι τα έργα θα εκτεθούν στο Citterio, το οποίο θα ανοίξει τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, οι επίμονες καθυστερήσεις έχουν τελικά υπονομεύσει αυτά τα σχέδια. Μετά την ολοκλήρωση μιας ανακαίνισης 23 εκατομμυρίων ευρώ το 2018 μετά από πολλές αποτυχίες, ο James Bradburne, ο διευθυντής της Brera, πρότεινε μια σειρά τροποποιήσεων. Ο Alberto Bonisoli, υπουργός Πολιτισμού εκείνη την εποχή, αποδέχτηκε τις προτάσεις, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε μετά από αλλαγή κυβέρνησης. Ο Bradburne αναγκάστηκε να υποβάλει εκ νέου τα σχέδιά του, τα οποία τελικά εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο του 2021. Το Citterio έχει πλέον προγραμματιστεί να ανοίξει το επόμενο έτος.

Το λευκό άλογο το 1919 από τον φουτουριστή ζωγράφο, γλύπτη και σχεδιαστή Mario Sironi. Photo: Museo del Novecento di Milano.

Ο ιδιοκτήτης είναι πολύ ανοιχτός σε συζητήσεις για την συλλογή αλλά και για το το Μουσείο Μιλάνου

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ του Novecento και του Giacomo Rossi, εγγονού του Mattioli και νυν ιδιοκτήτη της συλλογής, ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, λέει στην The Art Newspaper η Anna Maria Montaldo, διευθύντρια του Museo del Novecento. Ο Montaldo συμβουλεύτηκε τον Bradburne για τα σχέδια και «οι συνομιλίες ήταν εγκάρδιες και διεξήχθησαν με απόλυτο σεβασμό», λέει ο Montaldo. «[Ο James Bradburne] αξιολόγησε την κατάσταση με μεγάλη διαύγεια. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη συλλογή Mattioli μέχρι το τέλος της θητείας του», προσθέτει.

Η συλλογή θα κάνει το Novecento «αναμφίβολα το πιο σημαντικό κέντρο για την φουτουριστική τέχνη οπουδήποτε στον κόσμο», λέει ο Montaldo. Ερωτηθείσα εάν το πενταετές δάνειο μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, απάντησε: «Το Μιλάνο είναι η εστία όπου σφυρηλατήθηκε η φουτουριστική τέχνη. Η μοίρα θα αποφασίσει για το μέλλον της συλλογής, αλλά ο ιδιοκτήτης είναι πολύ ανοιχτός σε συζητήσεις».

Μετά από μια μεγάλη αναδιοργάνωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, το μουσείο άνοιξε ξανά την 1η Οκτωβρίου. Έργα από τη συλλογή Mattioli θα αναμειχθούν με εκείνα που ήδη εκτίθενται, με τον χώρο της γκαλερί να ανακτηθεί με περαιτέρω αναπαραγγελία και με την τοποθέτηση ορισμένων έργων στην αποθήκευση. Έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2026, ένας πρόσφατα ανακαινισμένος πύργος στο Palazzo Arengario του μουσείου θα επιτρέψει την περαιτέρω επέκταση της συλλογής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments