Οικονομία Άποψη

Ελληνική οικονομία: Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η κρίση στην τουρκική οικονομία

Ελληνική οικονομία: Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η κρίση στην τουρκική οικονομία
Ελληνική οικονομία: Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί και τους πολίτες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, αυτό είναι το σκηνικό που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία.

Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί και τους πολίτες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, αυτό είναι το σκηνικό που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία. Ενώ ολοένα και αυξάνεται η κρίση είναι σημαντικό να δούμε αν θα δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων και αν και κατά πόσο θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Τι συμβαίνει με την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60% αυτός είναι και ο ανεπίσημος πληθωρισμός της χώρας ενώ ο βασικός μισθός είναι μόλις 200 λίρες.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια που προκάλεσαν “βουτιά” στην λίρα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προ ημερών δηλώσεις του τόνισε πως «δεν μπορώ να μείνω στον ίδιο δρόμο με αυτούς που υπερασπίζονται το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων. Πρέπει και θα το κάνουμε, να απαλύνουμε τους πολίτες από το βάρος των επιτοκίων. Για όσο καιρό έχω αυτή τη θέση, θα συνεχίσω να μάχομαι κατά των επιτοκίων και του πληθωρισμού» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά τις αναφορές του Ερντογάν, η τουρκική λίρα έχασε ακόμα περισσότερο έδαφος, χάνοντας 2,4% έναντι του δολάρια, σε νέο ιστορικό χαμηλό του 1 δολαρίου/10.569 τουρκικές λίες.

Υπενθυμίζεται πως εν μέσω των πιέσεων του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο της. Τουρκία

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η κρίση στην Τουρκία

Η Capital Economics, με έκθεσή της εκτίμησε πως οι διεθνείς επιπτώσεις από τη νομισματική κρίση θα είναι περιορισμένες, καθώς η τουρκική οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένη.

Ωστόσο, δεδομένων των στενότερων εμπορικών τους δεσμών, ορισμένες οικονομίες θα μπορούσαν, όπως αναφέρει, να υποστούν ένα μικρό πλήγμα, με την Ελλάδα να εμφανίζει την τρίτη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρωσία μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, για μία δεκαετία, από το 2009, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας (με εξαίρεση το 2016). Το 2020 η αξιοσημείωτη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών (-56,14%) ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο, διαμορφώνοντας για την Ελλάδα έλλειμμα ύψους €213 εκατ. (-787%).

Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 26,2%, σε €2,9 δισ. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε €1,34 δισ., μειωμένες κατά 32,2%, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20,2%, σε €1,5 δισ.

Για την Τουρκία, το ίδιο έτος, η Ελλάδα είναι η 23η χώρα – προορισμός των εξαγωγών της και η 34η χώρα – προμηθευτής. Κωνσταντίνος Φίλης

“Μας επιτίθενται παγκόσμιοι βαρόνοι” δηλώνει ο Ερντογάν

Οι επιθέσεις οργανώνονται από «παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος» όπως και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, που θέλουν η Τουρκία να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια δηλώνει ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα “ασυμμάζευτα”. Η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 30% από το 60% μετά τις εκλογές του 2018.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments