Οικονομία Άποψη

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί απειλεί με deja vu την παγκόσμια οικονομία

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί απειλεί με deja vu την παγκόσμια οικονομία
Μετάλλαξη Όμικρον: Στη δίνη νέων μεταλλάξεων βρίσκεται ο πλανήτης μετά και την εμφάνιση της «Όμικρον» ή όπως ευρέως έγινε αρχικά γνωστή «μετάλλαξη της Μποτζουάνα».

Στη δίνη νέων μεταλλάξεων βρίσκεται ο πλανήτης μετά και την εμφάνιση της «Όμικρον» ή όπως ευρέως έγινε αρχικά γνωστή «μετάλλαξη της Μποτζουάνα». Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι αρκετά με αποτέλεσμα αγορές και χρηματιστήρια να φοβούνται ένα ντόμινο οικονομικών εξελίξεων. Κι αν όλα έδειχναν μέχρι πριν από λίγο καιρό πως η οικονομία μπορεί να ανακάμπτει πιο γρήγορα και από ότι διαφαινόταν, ωστόσο ο κίνδυνος νέας ύφεσης εξακολουθεί να είναι πραγματικός.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» απειλεί με deja vu την αισιοδοξία και τείνει να διαψεύσει τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπει στο 2022 με πιο σταθερό βηματισμό. Από τη μια η ενεργειακή κρίση, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός και από την άλλη η μετάλλαξη Όμικρον υπονομεύουν τα σχέδια των χωρών για την ανάσχεσή τους.

Υπό το φόβο deja vu η παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα και με τους οικονομικούς αναλυτές της Goldman Sachs υπάρχουν τέσσερις διαφορετικά σενάρια. Το χειρότερο αναφέρει πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και θα είναι επομένως κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την τελευταία πρόβλεψη του επενδυτικού κολοσσού. Στο σύνολο του 2022 η ανάπτυξη θα περιορισθεί στο 4,2% και θα είναι έτσι κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα κάτω από την έως τώρα πρόβλεψη.

Καμπανάκι και από τον ΟΟΣΑ

Το στέλεχος Όμικρον προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα σε αυτήν που ήδη υπάρχει, κάτι που μπορεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψηδήλωσε η Λοράνς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προς αναβολή η απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας

Μέσα στην γενικότερη κατάσταση και το κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να μην δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, όπου λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (της Πανδημίας).

Όμως πολλά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ.

Η Όμικρον εκτοξεύει τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου είναι ακόμη μία έκπληξη προς τα επάνω σχολιάζει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός συμπεριλαμβανομενων των ευμετάβλητων τομέων ενέργειας και τροφίμων εκτινάχθηκε πάνω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ, στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2,6%. 

Aν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ενέργειας τότε ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από τον Ιανουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments