Διεθνή

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδίδεται ταχύτατα, μολύνει και όσους έχουν νοσήσει

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδίδεται ταχύτατα, μολύνει και όσους έχουν νοσήσει
Μετάλλαξη Όμικρον: Τεράστια είναι η ανησυχία για τη μετάλλαξης Όμικρον καθώς μεταδίδεται ταχύτατα και μολύνει ακόμη και όσους έχουν νοσήσει.

Τεράστια είναι η ανησυχία για τη μετάλλαξης Όμικρον καθώς μεταδίδεται ταχύτατα και μολύνει ακόμη και όσους έχουν νοσήσει.

Η πρώτη σχετική μελέτη από τη Νότια Αφρική, δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Αυτό που αναφέρουν οι επιστήμονες είναι ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει κορωνοϊό στο παρελθόν.

Η μελέτη πάντως δεν εξέτασε, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο  κορωνοϊού και θάνατο.

Στοιχεία σοκ για τους νέους

Στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60, ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Μάλιστα ο ασθενής μηδέν είναι πλήρως εμβολιασμένος

Πιο συγκεκριμένα, ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα. Ήρθε στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου και ήταν καλά στην υγεία του. Επιστρέφοντας, είχε κάνει μοριακό τεστ, ενώ είναι και πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κοροναϊού. Τις επόμενες ημέρες έκανε και σειρά από rapid test, με το τρίτο στη σειρά να βγαίνει θετικό, την περασμένη Δευτέρα. Μετά, ο άνδρας απευθύνθηκε σε εργαστήριο στα Χανιά για μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε επίσης θετικό, και ύποπτο για την μετάλλαξη Όμικρον.

Μιλώντας στο MEGA, ο άνδρας υποστηρίζει πως δεν έχει έχει κάποιο επίσημο χαρτί που να δηλώνει ότι έχει νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον. Σημειώνει, ωστόσο, ότι νιώθει καλά και ότι δεν έχει κάποιο σύμπτωμα.

Ένας ισχυρισμός του ίδιου, ωστόσο, που προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι έμαθε πως είναι φορέας αυτής της παραλλαγής από τα κανάλια. Μιλώντας στο Open, ο «ασθενής μηδέν» είπε χαρακτηριστικά πως κανένας επίσημος οργανισμός δεν τον ενημέρωσε.

«Το έμαθα για την Όμικρον, ότι την έχω, από τα κανάλια. Κανένας επίσημος οργανισμός δεν με ενημέρωσε. Είμαι εμβολιασμένος και αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Ταξίδευα από Νότια Αφρική για Ελλάδα, και μετά Αθήνα – Χανιά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments