Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει για τον πρόεδρο του

Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει για τον πρόεδρο του
ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου, οι επικρατέστεροι, με σημαντικό, το ρόλο των Καστανίδη, Γερουλάνου και Χρηστίδη.

Οι εξής έξι, οι τρεις, δηλαδή οι δυο τους. Η «προεκλογική» περίοδος του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ. Έστω τυπικά, γιατί ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα επιτελεία των υποψηφίων, δουλεύουν ασταμάτητα κινητοποιώντας τους φίλους και τα μέλη του…πάλαι ποτέ ΚΙΝΑΛ. Κανείς, πλέον, δεν αναφέρεται στο Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη και στη πρόσοψη των ιστορικών γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη, δεσπόζει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

«Επιστροφή στο μέλλον», είπαν κάποιοι, με μια δόση πικρόχολου σχολιασμού. Το αν θα είναι «επιστροφή» ή «μέλλον», αυτό θα κριθεί, τη Κυριακή των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν. Προσώρας, η σημερινή συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, θα κρίνει και την επόμενη ημέρα. Και αν επιβεβαιωθούν όλες οι προβλέψεις, τόσο των κομματικών παραγόντων όσο και των δημοσκοπήσεων, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, μεταξύ των δυο πρώτων.

Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου, οι επικρατέστεροι, με σημαντικό, το ρόλο των Καστανίδη, Γερουλάνου και Χρηστίδη, τα ποσοστά των οποίων, σε ένα μεγάλο βαθμό θα κρίνουν και το προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της Χαριλάου Τρικουπη, κάνουν λόγο για μια υψηλού επιπέδου μάχη, μέχρι τη τελευταία στιγμή. Οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης περιόδου, έδειχναν τον Ανδρέα Λοβέρδο να προηγείται ενώ, λέγεται-αλλά αυτό  ποιος μπορεί να το επιβεβαιώσει;-πως τα δεδομένα τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν αλλάξει δραματικά.

Η «επιστροφή»

Είναι γεγονός πως τους τελευταίους τρεις μήνες, περίπου, το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας έχει στραφεί στο χώρο της Σοσιαλοδημοκρατίας. Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, στα πολιτικά δρώμενα αλλά και οι προσωπικότητες των υπολοίπων υποψηφίων, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Όλοι, πλέον, μιλούν για συμμετοχή στις κάλπες, περισσότερων από 200 χιλιάδων πολιτών. Αριθμός που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει σταθμό σε εσωκομματικές εκλογές. Μεσούσης, της πανδημίας αλλά και της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής, μια δυναμική 200 χιλιάδων ανθρώπων που θα συμμετέχουν σε εκλογή προέδρου ενός κόμματος, δεν είναι, αδιάφορο πολιτικό γεγονός.

Χαρακτηριστικό στη σημασία της συμμετοχής, είναι και το γεγονός πως τα επιτελεία των υποψηφίων, εξαρτούν πολλά για το τελικό τους ποσοστό αλλά και για τους δυο επικρατέστερους.

Το μέλλον

«Ο νέος πρόεδρος βγάζει πρωθυπουργό», λένε οι πιο αισιόδοξοι στο ΠΑΣΟΚ. Εξαιρουμένου του πολιτικού ενθουσιασμού- wishful thinking, το αποκαλούν οι αμερικάνοι επικοινωνιολόγοι- η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, σε μια επόμενη κυβέρνηση, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου. Αν, δηλαδή, το,ΠΑΣΟΚ, θα συνεργαστεί σε μια διακυβέρνηση με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογο το ενδιαφέρον καθώς η τρίτη πολιτική δύναμη, έχει τη δυνατότητα εκ του Συντάγματος, να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβερνήσεως είτε την αποδοχή της πρόσκλησης από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. «Ερώτημα πολιτικό, πλην, όμως, άκαιρο καθώς όλα θα κριθούν από το ποσοστό των κομμάτων, στις εθνικές εκλογές», σημείωνε, με δηκτικό τρόπο, μπαρουτοκαπνισμένο, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Η πανδημία και οι κάλπες

«Την Κυριακή ψηφίζουμε. Ξεκινάμε εφτά το πρωί μέχρι τις εφτά το απόγευμα», δήλωσε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αισθάνεται ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει υγειονομικά ασφαλής. «Οι εφορευτικές και όσοι θα είναι μόνιμα μέσα στην αίθουσα της εκλογικής διαδικασίας θα είναι με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Επειδή ο καιρός θα είναι καλός», όπως είπε, «θα φροντίσουμε όλες οι ουρές να είναι σε ανοιχτούς χώρους και θα μπαίνουν οι ψηφοφόροι ένας-ένας στην αίθουσα. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της ασφάλειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments