Οικονομία

ΚΕΠΕ: Ενισχύονται οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία

ΚΕΠΕ: Ενισχύονται οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία
ΚΕΠΕ: Ενισχύονται, οι θετικές προσδοκίες και εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΠΕ.

Ενισχύονται, οι θετικές προσδοκίες και εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΠΕ.

Αυτό προκύπτει από του δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομιών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Τι δείχνουν οι δείκτες

  • Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Αύγουστο του 2021,2 ο ΣΔΠ σημείωσε εκ νέου αύξηση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ξεπερνώντας έτσι ακόμα περισσότερο το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αντανακλά την περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών.

  •  Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, φτάνοντας το 32,40% στις 30/11/2021 από 26,52% στις 29/10/2021.

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα αντανακλώντας την ανησυχία σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επηρέασε αρνητικά τις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments