Οδηγός

Υπουργείο Εργασίας: Ο ΟΑΕΔ εκσυγχρονίζεται – Επίδομα ανεργίας και σε εποχικά απασχολούμενους

Υπουργείο Εργασίας: Ο ΟΑΕΔ εκσυγχρονίζεται – Επίδομα ανεργίας και σε εποχικά απασχολούμενους
Υπουργείο Εργασίας: Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει ρυθμίσεις τόσο οργανωτικού χαρακτήρα καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν τα επιδόματα σε εποχικά απασχολούμενους του ΟΑΕΔ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει ρυθμίσεις τόσο οργανωτικού χαρακτήρα καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν τα επιδόματα σε εποχικά απασχολούμενους του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, η νέα τροπολογία προβλέπει τη μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, από 100 σε 50, για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ποια τα σημαντικά σημεία της νέας τροπολογίας

  • Προβλέπεται η αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση.
  • Αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2025, που θα διατεθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Σημαντικό σημείο αποτελεί επίσης όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η μείωση από 100 σε 50 των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για τη χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους.

Τι είχε δηλώσει ο Διοικητής του ΟΑΕΔ στο pagenews.gr σε συνέντευξή του για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού

Με συνέντευξή του (31/7/21) στο pagenews.gr ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο είχε δηλώσει τα εξής:

Η χώρα μας χρειάζεται μία νέα προσέγγιση στο σύστημα της κατάρτισης, καθώς δυστυχώς μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα, με συνέπεια την ελλειμματική διασύνδεση της αγοράς εργασίας με το εργατικό δυναμικό και ένα διαχρονικά, υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ριζικής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων, που έχει ως στόχο να βάλει τέλος σε παθογένειες του παρελθόντος και να προχωρήσει σε εμβληματικές επενδύσεις στην ταχύρρυθμη και ποιοτική κατάρτιση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Το σχέδιο έχει ως κεντρικούς άξονες την αξιολόγηση, την πιστοποίηση και τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας, σε τομείς αιχμής και σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Για να πετύχουμε το καλύτερο και ποιοτικότερο αποτέλεσμα ο ΟΑΕΔ θα συνεργαστεί και με παρόχους με μεγάλη αξιοπιστία στην αγορά εργασίας, όπως τα πανεπιστήμια και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς.

Σκοπός του σχεδίου είναι οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι να έχουν διαρκή και άμεση πρόσβαση σε προγράμματα που θα τους δίνουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, είτε για να ενταχτούν ή να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας, είτε για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους. Στο πλαίσιο αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρύθμισης, ο νέος ΟΑΕΔ θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο, όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Βέβαια, η υλοποίηση όλων των παραπάνω απαιτούν έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τον ΟΑΕΔ, όπως εισηγείται και η τελική έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη». Η αναδιοργάνωση, ο εκσυγχρονισμός και η μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ σε μία αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, μέσω της ψηφιακής μετάβασης, της αναβάθμισης των υποδομών του, καθώς και της ενίσχυσής και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του, θα συμβάλλει καίρια στην επιτυχή υλοποίηση των σημαντικών επενδύσεων και των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments