Οικονομία

Ντράγκι Μακρόν: Πρέπει να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας

Ντράγκι Μακρόν: Πρέπει να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας
Ντράγκι Μακρόν: Μια βαρυσήμαντη κοινή δήλωση έκαναν μέσω των Financial Times ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Μια βαρυσήμαντη κοινή δήλωση έκαναν μέσω των Financial Times ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Για την καταπολέμηση της κρίσης, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ξοδέψει σχεδόν 1,8 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν οικογένειες και επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ενεργοποιήσει ευμεγέθη νομισματική στήριξη για τη στήριξη του δανεισμού. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τους δημοσιονομικούς της κανόνες και, μαζί με τις κυβερνήσεις, ξεκίνησε το πρόγραμμα Next Generation, ένα σχέδιο 750 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αναφέρουν σε κοινό τους άρθρο.

Για την ανάκαμψη

Η ανάκαμψη είναι σε καλό δρόμο. Η οικονομία της ΕΕ δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο πριν την πανδημία μονοπάτι, αλλά θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα τους επόμενους μήνες. Τα δημόσια οικονομικά επίσης βελτιώνονται: η αναλογία μεταξύ δημόσιου χρέους και ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ολόκληρη την ΕΕ έχει σταθεροποιηθεί και πρόκειται να μειωθεί το 2022.

Παρά τις αβεβαιότητες, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας επιδεινώνονται, ενώ οι γεωπολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις αυξάνονται. Η τεχνολογία γίνεται όλο και μεγαλύτερης σημασίας για την ευημερία μας, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνει υπάρχουσες ανισότητες και δημιουργεί νέους διαχωρισμούς. Οι δημογραφικές εξελίξεις αλλάζουν βαθιά τη δομή των κοινωνιών μας. Σε όλους αυτούς τους τομείς, η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με τόλμη και ταχύτητα.

Ανάγκη για νέο δημοσιονομικό πλάνο

Η ΕΕ πρέπει να αναζωογονήσει το πνεύμα που την στο να αναλάβει δράση στην αρχή της πανδημίας το 2020. Μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική και, στη συνέχεια, ένα ενισχυμένο δημοσιονομικό πλαίσιο στην παραπάνω λογική θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να διασφαλίσει ότι η ΕΕ έχει τα μέσα πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments