Άποψη

Ο νέος χρόνος φέρνει σενάρια υποχρεωτικότητας

Ο νέος χρόνος φέρνει σενάρια υποχρεωτικότητας
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για την υποχρεωτικότητα που μπαίνει στο τραπέζι με πολλούς τρόπους

Στην «Αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», ο συγγραφέας Χάντκε, βάζει τον πρωταγωνιστή του, τον τερματοφύλακα Μπλόχ να στροβιλίζεται σε μια δίνη υπαρξιακής αναζήτησης μετά από ένα άδικο γκολ που «έφαγε».

Τώρα έχουμε την Κυβέρνηση να στροβιλίζεται στην…αγωνία πριν από τις γιορτές!

Μπορεί στο «ρίσκο των Χριστουγέννων» να αντέξαμε ως κοινωνία, όμως φαίνεται ότι όχι μόνο αγγίξαμε, αλλά και ξεπεράσαμε τα όριά μας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους – αλλά πλέον και σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, όπως σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος – οι επιστήμονες δεν κρύβονται: «η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Δεν περιμέναμε αυτήν την ταχύτητα, αυτήν την επιτάχυνση εξάπλωσης της “Όμικρον”».

Ακούγονται δε και ακόμη πιο έντονες φωνές, όπως αυτή του καθηγητή κ.Παυλάκη που λέει: «προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο, έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής».

Η Κυβέρνηση ακούει αυτές τις απόψεις, διαβάζει και μελετάει τις εισηγήσεις των ειδικών και της επιτροπής. Και μην κρυβόμαστε: Ναι! Υπήρξαν και υπάρχουν (και μετά τις γιορτές είναι βέβαιο ότι θα ξαναυπάρξουν) εισηγήσεις και για ΟΛΙΚΟ lockdown. Γι αυτό, την εισήγηση για «lockdown που θα αφορά στους ανεμβολίαστους» που έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως στις συζητήσεις της Επιτροπής, καλό θα ήταν να μην την αντιμετωπίζουμε ως…ακραία εισήγηση. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέταρτο σκαλοπάτι στο σχεδιασμό των μέτρων που θα συζητηθούν, και αποφασιστούν την εβδομάδα μετά τις γιορτές.

Σενάρια υποχρεωτικότητας

Ο νέος χρόνος θα κάνει ποδαρικό με την «υποχρεωτικότητα» σε διάφορες εκδοχές. Μια -ίσως η τελευταία- είναι αυτή που αναφέραμε: ένα είδος “lockdown” ή αυστηρού περιορισμού των ανεμβολίαστων. Όμως θα έχουν προηγηθεί τρία άλλα:

  • «Έμμεση υποχρεωτικότητα» για ΟΛΟ τον πληθυσμό, αλλά ΜΟΝΟ για την τρίτη δόση. Δηλαδή: όσοι απ’ όλες τις ηλικίες δεν προσέλθουν κάνουν την τρίτη δόση, τότε η ισχύς των πιστοποιητικών τους (ή «τα προνομία των εμβολιασμένων») θα χαθούν στο επτάμηνο. Γι’ αυτό και θα είναι «έμμεση» αυτή η υποχρεωτικότητα.
  • Στις 16/1 είναι η ημερομηνία-«ορόσημο» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ομάδας άνω των 60. Το «κοινό» αυτό ήταν περίπου 580.000. Μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν εμβολιστεί οι 200.000. Υπολογίζουν οι ειδικοί ότι εν τέλει θα μείνουν «ανεμβολίαστοι» περί τις 200-230.000. Άρα μένει να διαπιστώσουμε, μετά την 16η Ιανουαρίου, τι θα συμβεί: Α) με το διοικητικό πρόστιμο (αν όντως επιβληθεί, όπως έχει εξαγγελθεί), Β) με όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι.
  • «Ηλικιακή υποχρεωτικότητα»: Λογικά μετά την 16η Ιανουαρίου και με «οδηγό» το μοντέλο των «60plus», θα συζητηθεί η επέκταση μιας μορφής υποχρεωτικότητας για την ΠΡΩΤΗ δόση και για συγκεκριμένες ηλικίες.

Αυτά είναι τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι τόσο των ειδικών όσο και της Κυβέρνησης. Και τα χαρτιά θ ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Υπουργείο Υγείας και στην Επιτροπή θα αναμένουν:

  • Τα συμπεράσματα από τα πρώτα βήματα της «Ο» στη χώρα μας
  • Το αποτύπωμα των Χριστουγέννων
  • Την εικόνα της Πρωτοχρονιάς

Σχολεία και γήπεδα

Κι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αναγκαία αναπροσαρμογή μέτρων ενόψει ανοίγματος σχολείων και επιστροφής στην «κανονικότητα» μετά τις «διακοπές» και τις αργίες.

Μέχρι στιγμής οι ειδικοί περιορίζονται σε όσα μαθαίνουν, βλέπουν και παρατηρούν από την επέλαση της «Ο» στο εξωτερικό. Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία είναι ένα αρκετά αξιόπιστο δείγμα για το πως συμπεριφέρεται η μετάλλαξη. Κι όπως διαπιστώνουν η εξάπλωση μεν είναι ταχύτατη και ραγδαία, πλην όμως τα κρούσματα δεν «βγάζουν» ούτε πολλές ούτε βαριές νοσηλείες. Αν αυτό ισχύσει και στη χώρα μας, τώρα που η «Ο» γίνεται κυρίαρχη, θεωρούν οι επιστήμονες ότι θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας, ή τουλάχιστον στο να αποφευχθεί η περαιτέρω συμπίεσή του. Και τούτο διότι το Ελληνικό σύστημα Υγείας πιεζόταν και πιέζεται λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει δώσει πολλές και βαριές νοσηλείες και δυστυχώς χιλιάδες θύματα. Η αποκλιμάκωση άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, πλην όμως εκείνη τη στιγμή «χτύπησε» το κύμα της «Ο».

Στο εύλογο ερώτημα που τίθεται προς την Κυβέρνηση: «και γιατί ενώ το ξέρατε, δεν πήρατε μέτρα πριν;», η απάντηση είναι ότι «παρατηρώντας τη συμπεριφορά της «Ο» στο εξωτερικό δώσαμε βάρος στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, προκειμένου το σύστημα Υγείας να μπορεί να ανταποκρίνεται». Παράλληλα, «όταν διαπιστώθηκε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, επισπεύσθηκαν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα με σταθερό προσανατολισμό στις εστίες υπερ-μετάδοσης».

Τέλος, πέρα από τις μορφές της υποχρεωτικότητας που θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στο τραπέζι θα μπουν και οι συνθήκες επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων, αλλά και των γηπέδων. Ως προς τη χωρητικότητα των γηπέδων, δεν αποκλείεται η πιθανότητα, το 10%, να επανεξεταστεί κάποια στιγμή, ΕΑΝ κι εφόσον οι ομάδες δείξουν συνέπεια στην τήρηση των μέτρων,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments