Ελλάδα

Πρωτοχρονιά 2022: Τι ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού

Πρωτοχρονιά 2022: Τι ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού
Πώς μπορείτε να ταξιδέψετε την Πρωτοχρονιά εκτός νομού

Με τα νέα μέτρα σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και την εστίαση να κλείνει νωρίς και συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα, οι επιλογές για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν περιορίζονται αισθητά. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν προγραμματίσει πρωτοχρονιάτικες αποδράσεις, έστω κι αν χρειαστεί να αλλάξουν λίγο το πρόγραμμά τους, εξαιτίας των νέων μέτρων και περιορισμών. Τι ισχύει όμως για όλους όσοι επιλέξουν άλλον προορισμό για Πρωτοχρονιά από τον τόπο κατοικίας τους;

Ταξίδι εκτός νομού την Πρωτοχρονιά

Οι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, επιδεικνύουν:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) πιστοποιητικό νόσησης,

Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και δεκαεπτά ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Απαραίτητο να έχετε μαζί σας έγγραφο πιστοποίησης ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης)

Οι νέες αλλαγές

Υπενθυμίζεται, όπως άλλωστε αναφέρει και η νέα απόφαση πως ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς [λεωφορεία αστικά – υπεραστικά ΚΤΕΛ –  τουριστικά, δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, τελεφερίκ], ισχύει λειτουργία με μέγιστη πληρότητα 85% και με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε με αμάξι τότε μέχρι πέντε (5) επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) έως επτά (7) θέσεων.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν

α) αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης)

ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΕΙΧ όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments