Διεθνή

Παράξενες πρωτοχρονιές στον κόσμο

Παράξενες πρωτοχρονιές στον κόσμο
Παράξενες πρωτοχρονιές στον κόσμο: Από τη Λατινική Αμερική έως την Ιαπωνία, υποδέχονται με τον δικό τους τρόπο το νέο έτος

Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο υποδέχονται οι χώρες του πλανήτη τον ερχομό του νέου έτους. Κάποιες είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες και μοναδικές, ίσως και επικίνδυνες..

Αποχαιρετώντας το 2021, ας δούμε κάποιες παράξενες πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις υποδοχής του νέου έτους.

Ισπανία – Τα 12 σταφύλια

Στην Ισπανία και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε κάθε χτύπημα της καμπάνας, τρώνε μια ρώγα σταφυλιού για την ευημερία. Η παράδοση αυτή χρονολογείται από το 1909, όταν οι αμπελουργοί στο Αλικάντε είχαν αυτή την ιδέα για να πουλήσουν περισσότερα σταφύλια μετά από μια εξαιρετική συγκομιδή.

Μεξικό – Τα τυχερά εσώρουχα

Στο Μεξικό, τη Βολιβία και τη Βραζιλία, το χρώμα των εσωρούχων που επιλέγει να φορέσει κανείς, καθορίζει το είδος του έτους που θα έχει! Σύμφωνα με την παράδοση, το κόκκινο φέρνει αγάπη και ρομαντισμό, το κίτρινο, πλούτο και επιτυχία, το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την αρμονία, ενώ το πράσινο συμβολίζει την ευημερία.

Γερμανία – Λιωμένος μόλυβδος σε κρύο νερό

Λιώνουν μικρά τεμάχια μολύβδου σε ένα κουτάλι πάνω από ένα κερί και στη συνέχεια ρίχνουν το υγρό μέσα σε κρύο νερό. Τα σχήματα που θα δημιουργηθούν στο νερό «αποκαλύπτουν» τι θα φέρει το νέο έτος. Η μπάλα συμβολίζει την καλοτυχία, το στέμμα σημαίνει πλούτος, ο σταυρός θάνατο και το αστέρι, την ευτυχία. Επίσης την παραμονή, οι Γερμανοί βλέπουν στη μικρή οθόνη το βρετανικό σόου «Dinner for One» από το 1972!

Δανία – Το σπάσιμο των πιάτων

Την Πρωτοχρονιά, οι άνθρωποι σπάνε πιάτα μπροστά στην εξώπορτα ενός φίλου κι ενός γείτονα. Όσο περισσότερα σπασμένα πιάτα έχει κάποιος το επόμενο πρωί στην πόρτα του, τόσους φίλους και καλή τύχη θα έχει το νέο έτος.

Ισημερινός – Τα σκιάχτρα

Καίνε σκιάχτρα που μοιάζουν με πολιτικούς, ποπ σταρ ή άλλα δημόσια πρόσωπα, με σκοπό να διώξουν μακριά όλα τα άσχημα που συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει και να έχουν καλή τύχη την χρονιά που έρχεται.

Φιλιππίνες – Πουά και στρογγυλά φρούτα

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι φορούν πουά ρούχα και βάζουν 12 στρογγυλά φρούτα στο τραπέζι, καθώς το σχήμα αυτό θεωρείται καλότυχο.

Σκωτία – Ποδαρικό με ουίσκι

Όπως και στην Ελλάδα, έχουν το έθιμο του ποδαρικού, γνωστό ως quaaltagh ή qualtagh. Ένας ψηλός, καστανός άνδρας που κρατά δώρα, δηλαδή νομίσματα, κάρβουνο, ψωμί, αλάτι και ένα μπουκάλι ουίσκι, θεωρείται ότι φέρνει τύχη στο σπίτι. Εύχονται να είναι αυτός που θα περάσει πρώτος την πόρτα τους μετά τα μεσάνυχτα. Τον φωνάζουν έτσι, καθώς οι ρίζες αυτού του εθίμου, κρατάνε ακόμη από την εποχή της εισβολής των Βίκινγκς, οι οποίοι ήταν ξανθοί και μεγαλόσωμοι και προκαλούσαν προβλήματα στον νοικοκύρη του σπιτιού.

Ιταλία – Πετάνε τις ηλεκτρικές συσκευές

Οι Ναπολιτάνοι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, πετάνε έξω από το σπίτι τους παλιά έπιπλα και παλιές ηλεκτρικές συσκευές. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, δείχνουν ότι απαλλάσσονται από το παλιό και δείχνουν την ελπίδα τους για μια νέα αρχή. Τα τελευταία χρόνια όμως βέβαια δεν πετάνε πλέον βαριά πράγματα, προς αποφυγή τραυματισμών. Έτσι, επιλέγουν ελαφριά αντικείμενα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Νότιο Αφρική.

Ρουμανία

Στις αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας, χορευτές ντύνονται με γούνες και φορούν ξύλινες μάσκες που απεικονίζουν κατσίκες, άλογα ή αρκούδες. Στη συνέχεια χορεύουν από σπίτι σε σπίτι για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα

‘Αινταχο – Η ουράνια πτώση της πατάτας

Οι κάτοικοι καλωσορίζουν το νέο έτος παρακολουθώντας την πτώση μιας γιγαντιαίας πατάτας από τον ουρανό.

Ιαπωνία – Οι 108 χτύποι

Τα μεσάνυχτα, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι βουδιστικοί ναοί, χτυπάνε τις καμπάνες 108 φορές συνεχόμενα. Έτσι, πιστεύουν ότι ξορκίζουν τα 108 ανθρώπινα αμαρτωλά πάθη και καθαρίζουν τις αμαρτίες του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, τρώνε noodles από φαγόπυρο, για να ζήσουν πολλά χρόνια.

Ρωσία

Μια ευχή γραμμένη σε ένα κομματάκι χαρτί. Το καίνε, το ρίχνουν στο ποτήρι της σαμπάνιας και το πίνουν!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments