Ελλάδα

Το 2022 το έτος των μεγάλων αλλαγών

Το 2022 το έτος των μεγάλων αλλαγών
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr ότι κάτι καινούργιο γεννιέται και είναι μεγάλο και συγκλονιστικό.

Η πρώτη ημέρα του 2022, μοιάζει βουβή. Οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν κατάφεραν να κρύψουν το φόνο της κοινωνίας. Για άλλη μια φορά βγήκαμε στα μπαλκόνια για να δούμε από μακριά τα βεγγαλικά. Είναι πια συνήθεια μας. Το εσωτερικό του σπιτιού μας είναι ολόκληρη η ζωή μας. Η ελπίδα μετατράπηκε στο κύριο συστατικό της ύπαρξης μας. Η επόμενη ημέρα μοιάζει νεφελώδης. Απροσδιόριστη, Ανασφαλής, Αδιεξοδη. Τα 3 Α της σύγχρονης εποχής.

Η Ευρώπη είχε να ζήσει τόσο «ανούσια ουδέτερα» από τη μεταπολεμική εποχή. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι διαλυμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες αποκτούσαν όραμα. Διαμόρφωναν τις νέες πόλεις. Χάραζαν νέες ιδεολογίες, όνειρα, δημιουργία νέας ζωής. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι ευρωπαϊκοί πολίτες αποκτούσαν ενιαία μορφή. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποκτούσε μορφή και σύσταση. Οι πολίτες αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματα. Κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά. Το δικαίωμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας ισχυροποιήθηκαν όσο ποτέ. Η δημόσια υγεία απέκτησε ουσιαστικό νόημα. Το ίδιο και η εργασία. Η σύνταξη καθιερώθηκε για όλους του πολίτες. Η προστασία των ανέργων αλλά και των ευρωπαίων μεταναστών. Η Ευρώπη διαμόρφωσε τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η επόμενη ημέρα του 2022 δεν μοιάζει η ίδια με την επόμενη ημέρα του πολέμου. Δεν υπάρχει νίκη. Ούτε καν επί του ναζισμού. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη παλεύουμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η δημόσια υγεία καταρρακώθηκε. Οι δομές της διαλύθηκαν και οι ευρωπαίοι πολίτες χάνουν τις ζωές τους από έναν κορωνοϊό! Η εργασία έχει χάσει το νόημα της και η κοινωνική ανασφάλεια οδηγεί σε τραγικές συνέπειες. Η ευρωπαϊκή κοινωνία καταρρέει. Οι νίκες του παρελθόντος είναι οι σημερινές ήττες.

Αν κάποιος κοιτάξει, όμως, με προσοχή τις προοπτικές ίσως να μην διακρίνει μόνο μαύρες ημέρες. Στην Ελλάδα ζούμε τα τελευταία χρόνια μια απίστευτη κυριολεκτικά τραγωδία.Μνημόνια, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Και αμέσως η υγειονομική κρίση που διέλυσε τις τελευταίες εναπομείνασες δομές του κράτους και της κοινωνίας.

Και, όμως, το 2022 είναι το έτος ορόσημο. Όχι το σωτήριο έτος αλλά το καθοριστικό. Η μάχη με τη πανδημία δεν έχει αδιέξοδα και ούτε δυσοίωνες εκτιμήσεις. Ξέρουμε πια πως να αντιμετωπίζουμε τις πανδημίες. Γιατί θα έρθουν και άλλες. Και αυτό το ξέρουμε. Η επιστήμη κάνει θαύματα κυριολεκτικά. Μέσα σε λίγους μήνες έσωσε όλο το κόσμο. Και θα συνεχίσει να κάνει. Η οικονομία δεν διαλύθηκε. Σταθήκαμε στα πόδια μας, παρά το γεγονός της κρίσης που είχαμε ζήσει. Και η πολιτική άλλαξε. Ωρίμασε, καλυτέρεψε,  «ανθρώπεψε». Μπορούμε πια να μιλάμε για κοινές αποφάσεις, χωρίς ενοχές και φόβους. Ξεφύγαμε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις αντιθέσεις του παρελθόντος.

Και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε καν η γενιά του Πολυτεχνείου. Είναι πολύ νεότεροι. Δεν κουβαλούν τη ματωμένη φανέλα του παρελθόντος. Δημιουργούν τη δίκη τους. Καλή, κακή; Είναι η δική τους, όμως. Και αυτό είναι μεγάλη πρόοδος.

Το 2022 θα έχουμε εξελίξεις. Πολιτικές, οικονομικές, υγειονομικές. Και, όμως, δεν θα είναι τραγικές. Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός θα κρίνει την ημερομηνία των εκλογών. Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δίκη του μάχη και ο «νέος» Νίκος Ανδρουλάκης, τη μάχη επιβίωσης του. «Από την έκπληξη στη τραγωδία είναι κοντός ο δρόμος» συνήθιζε να λέει παλιότερος πολιτικός. Όλοι ξέρουν, όμως και τις ανάγκες της κοινωνίας και τα λάθη που έγιναν. Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον της χώρας.

Η οικονομία μοιάζει να πατεί πιο γερά στα πόδια της. Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις θα διαμορφώσουν και κοινωνικές αντιδράσεις. Αλλά η εθνική οικονομία θα ενισχυθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης που αν δεν σχεδιαστεί επί της βάσης ενός νέου οικονομικού  μοντέλου, απλώς θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο Μεσογειακό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα. Δηλαδή μια κοντόφθαλμη οικονομική ένεση, χωρίς νόημα.

Οι Έλληνες οικονομολόγοι γνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά ταυτοχρόνως έμαθαν και αυτοί από τα λάθη του παρελθόντος. Ξέρουν πια να διαφυλάττουν  Θερμοπύλες. Είναι γεγονός πως η χώρα προσελκύει μεγάλους επενδυτές. Και ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά projects. Περιοχές ολόκληρες αλλάζουν μορφή προκειμένου να μετατραπούν σε μικρές Silicon Valley. Οι Έλληνες επιχειρηματίες εκσυγχρονίζονται με ταχείς ρυθμούς. Γνωρίζουν πως αν συνεχίσουν με τις συνήθειες του παρελθόντος θα διαλυθούν. Καινοτόμες ιδέες από νέους ανθρώπους με όρεξη και φαντασία γίνονται πράξη. Η Ελλάδα αλλάζει. Και όχι με τους παλαιούς ρυθμούς. Η ψηφιακή εποχή είναι ήδη εδώ και για το 2022 ετοιμάζονται συγκλονιστικά πράγματα.

Αλλά και η δημόσια υγεία θα ενισχυθεί σημαντικά. Βιώνουμε μια απίστευτη τραγωδία. Μάθαμε όμως, τι πρέπει να κάνουμε.η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας είναι μονόδρομος. Η ηγεσία της χώρας το έχει αποφασίσει. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Η πανδημία θα καταπολεμηθεί. Και από την επιστήμη και από τους πολίτες. Στο νέο έτος θα εισέλθουν νέα πιο ισχυρά υγειονομικά όπλα. Για πρώτη φορά όλοι οι επιστήμονες σε όλο το κόσμο επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν τρομάζουμε πια. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη απέναντι στο κορωνοϊό.

Το 2022 έχει αποκτήσει από μόνο του, τη δική του δυναμική. Είναι το έτος των αλλαγών. Σε όλους τους τομείς. Και θα είναι όλες οι αλλαγές προς το καλύτερο. Στο χέρι μας είναι.

Γιατί μάθαμε!…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments