Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τεράστιες ουρές και σήμερα για δωρεάν rapid test

Κορωνοϊός: Τεράστιες ουρές και σήμερα για δωρεάν rapid test
Πλήθος κόσμου  περιμένει ακόμη και μία ώρα για ένα rapid test

Τεράστιες ουρές σχηματίζονται και σήμερα στις περιοχές που υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή rapid test.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έχει ενεργοποιήσει πολλούς πολίτες, που είτε έχουν παρουσιάσει συμπτώματα είτε έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε το OPEN από το Αιγάλεω. Πλήθος κόσμου  περιμένει στην ουρά ακόμη και μία ώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, λόγω της προσέλευσης του κόσμου, η διενέργεια τεστ ξεκίνησε πέντε λεπτά νωρίτερα από τις 9.00 (δηλαδή την προγραμματισμένη ώρα έναρξης) ενώ οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ εκτιμούν ότι μέχρι τις 3 που θα βρίσκονται στο σημείο μπορεί να εξυπηρετήσουν έως και 700 άτομα.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αποφάσισαν σήμερα να μεταβούν στο Αιγάλεω για προληπτικούς λόγους, επειδή αύριο επιστρέφουν στη δουλειά, ενώ άλλοι είπαν στην κάμερα του Open ότι εμφάνισαν συμπτώματα και γι’ αυτό θέλησαν να κάνουν τεστ.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στη Νέα Σμύρνη. Ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Σκάι έδειχνε την ουρά να ξεκινάει από την κεντρική πλατεία και φτάνει μέχρι την οδό Ομήρου. Η αναμονή κι εκεί είναι μεγάλη (τουλάχιστον μία ώρα), ενώ μοιράζονταν και αριθμοί προτεραιότητας.

Οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι ήρθαν για τεστ προληπτικά. Όπως ανέφεραν, βρήκαν ευκαιρία για δωρεάν τεστ λόγω των ημερών, μια και τα διαγνωστικά κέντρα είναι κλειστά, πολλοί ωστόσο ομολογούν ότι φοβούνται πως έχουν κολλήσει.

Το συνεργείο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στην πλατεία Νέας Σμύρνης έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Πού γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Κυριακή

Η μετάλλαξη Όμικρον αφορούσε το 62,1% των κρουσμάτων

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στο 62,1% ανέρχεται το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στα οποία έχει ανιχνευθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έχουν διαγνωσθεί 100 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας(ΚΟΜΥ)του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα σε έξι εργαστήρια ανά την επικράτεια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR (μέθοδος S gene drop out) που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 6.604 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 το διάστημα από τις 20/12/2021 έως και τις 30/12/2021. Από τα 6.604 θετικά δείγματα τα 2.840 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον(43,0%)με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 12,5% και 62,1%. Στις 30/12/2021 το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για το στέλεχος Όμικρον ήταν 62,1%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments