Πολιτική

Οι εκλογές αποκλείονται, ο ανασχηματισμός αποφασίστηκε

Οι εκλογές αποκλείονται, ο ανασχηματισμός αποφασίστηκε
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων εντός του νέου έτους

«Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε». Η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Μια ημέρα πέρασε από το 2022 και άρχισαν να δημοσιοποιούνται κατά ριπάς σενάρια πρόωρων εκλογών που ημερολογιακά ξεκινούν από τον Απρίλιο και καταλήγουν στα τέλη του έτους, περίπου!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ξεκαθαρίσει προς όλους και με όλους τους τόνους: εκλογές με την εξάντληση της τετραετίας. Όπως έχει ξεκαθαρίσει σε στενούς του συνεργάτες την απόφαση του, να αλλάξει συγκεκριμένους υπουργούς που φαίνεται πως «υπολείπονται των καθηκόντων τους». Σύμφωνα με πληροφορίες ο επερχόμενος ανασχηματισμός προγραμματίζεται για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο στη χειρότερη περίπτωση. Εκτός εάν οι οικονομικές και υγειονομικές εξελίξεις προκαλέσουν τριγμούς τέτοιους και τόσους που φέρουν τον αποφασισμένο ανασχηματισμό, νωρίτερα στο χρόνο.

Η χώρα έχει εισέλθει στον κυκεώνα της μετάλλαξης Όμικρον. Όσο και αν δείχνει πως δεν προκαλεί θανάτους ή σοβαρές παρενέργειες, το εκρηκτικό μείγμα  Δέλτα/Όμικρον, δημιουργεί σοβαρές ανήσυχες για το σύνολο του πληθυσμού αλλά και για τη πίεση που μπορεί να προκύψει στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι γνωστό πως αν ένα νοσοκομείο «κλείσει», τότε αυτόματα μετατρέπεται σε κέντρο υπερμετάδοσης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια στιγμή η χώρα εισήλθε και στη δίνη της ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. Σε συνδυασμό με την έκρηξη του φυσικού αερίου αλλά και όλων των πηγών ενέργειας, η οικονομία κινδυνεύει να αλλοιωθεί δραματικά. Το μέσο οικογενειακό εισόδημα έχει ήδη μειωθεί με τις παράλληλες αυξήσεις. Ο μισθός παραμένει ο ίδιος, οι τιμές αυξάνονται. Ο προϋπολογισμός κατά ένα μεγάλο μέρος του, θεωρείται ξεπερασμένος.

Οι παρεμβάσεις κρίνονται άμεσες και επιτακτικές. Κάτι που ήδη επιδιώκει να υλοποιήσει η κυβέρνηση ενώ και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως τουλάχιστον σημειώνουν και κυβερνητικοί παράγοντες, δεν αποκλείονται και νέες διορθωτικές κινήσεις. Ο στόχος είναι με τη κρατική ενίσχυση να πέσει όσο το δυνατόν η μέση τιμή του φυσικού αερίου. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και η άφιξη των τάνκερς με φυσικό Άρειο, που αναμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Σχέδιο της Αμερικής προς το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να μειωθεί άμεσα και σημαντικά, η μέση τιμή της ενέργειας.

Τούτων δοθέντων, η περίπτωση εκλογών αποτελεί όνειρο, ίσως, φθινοπωρινών νυκτών, στη καλύτερη περίπτωση. Προφανώς και στη πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες και μονιμότητες. Το τελευταίο, εξάλλου, θα αποδειχθεί και στον επερχόμενο ανασχηματισμό που φαίνεται πως θα αλλάξουν θώκους, μεγάλα ονόματα του κυβερνητικού επιτελείου. Αν, όμως, δεν ξεπεραστούν τα κρίσιμα, για τη χώρα, ζητήματα που αντιμετωπίζει, τότε οι εκλογές δεν αποκλείεται να διεξαχθούν και στο τέλος της τετραετίας…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments