Οικονομία

Παράταση λόγω κορωνοϊού: Πότε λήγουν οι προθεσμίες για πάγιες δαπάνες, επιστρεπτέα και ρύθμιση χρεών

Παράταση λόγω κορωνοϊού: Πότε λήγουν οι προθεσμίες για πάγιες δαπάνες, επιστρεπτέα και ρύθμιση χρεών
Παράταση λόγω κορωνοϊού: Μια σειρά από παρατάσεις λόγω κορωνοϊού δόθηκαν και φέτος για τη ρύθμιση οφειλών, χρεών αλλά και προγραμμάτων. Ορισμένα από αυτά αφορούν τις πάγιες δαπάνες, την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και τη ρύθμιση χρεών.

Μια σειρά από παρατάσεις λόγω κορωνοϊού δόθηκαν και φέτος για τη ρύθμιση οφειλών, χρεών αλλά και προγραμμάτων. Ορισμένα από αυτά αφορούν τις πάγιες δαπάνες, την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και τη ρύθμιση χρεών.

Παράταση λόγω κορωνοϊού: Δείτε όλο το χρονοδιάγραμμα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έχουν λάβει οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 60 άτοκες δόσεις. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, σε όσους μπορούν, να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν έως το τέλος Μαρτίου, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

Πάγιες δαπάνες: Έως τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο όσοι έλαβαν πιστωτικά να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου έχει παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή των κορονοχρεών στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων που αφορά 820.000 φορολογούμενους Δεν είναι διόλου απίθανο όμως να δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Παράταση λόγω κορωνοϊού: Πληροφορίες για τις παρατάσεις των προγραμμάτων

  • Πάγιες δαπάνες: Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχώρησαν σε τροποποίηση του καθεστώτος των πάγιων δαπανών. Αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι τροποποιήθηκε η αρχική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση, παρατείνοντας την ισχύ του καθεστώτος.Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί.
  • Ρύθμιση 36-72 δόσεις: Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα ρυθμίσουν σε έως 36 άτοκες η σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια
  • 134.455 νομικά πρόσωπα

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κυβέρνηση αποφάσισε μετάθεση της πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments