Διεθνή

Δεν ανιχνεύεται άμεσα η Όμικρον με ρινικό rapid test – Τι συμβουλεύουν ειδικοί

Δεν ανιχνεύεται άμεσα η Όμικρον με ρινικό rapid test – Τι συμβουλεύουν ειδικοί
Γιατί τα rapid test δεν "πιάνουν" αμέσως την Όμικρον. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί. Γιατί όποιος έχει συμπτώματα, πρέπει να υποθέτει πως είναι θετικός.

«Το rapid test με δείγμα από τη μύτη ίσως δεν ανιχνεύει γρήγορα τη μετάλλαξη Όμικρον», σύμφωνα με τον Αμερικανό λοιμωξιολόγο, Δρ. Μάικλ Μίνα, καθώς όπως εξηγεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού, δεν φτάνει άμεσα στην ρινική κοιλότητα.

Το rapid test με τη χρήση στειλεού για τη λήψη δείγματος από τη μύτη, δεν ανιχνεύει με αξιοπιστία τη μετάλλαξη Όμικρον μέσα στις πρώτες ημέρες από μία μόλυνση, επομένως οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν έγκριση για να επιτρέψουν στους χρήστες να συλλέξουν με ασφάλεια δείγμα από τον φάρυγγα, σύμφωνα με Αμερικανό λοιμωξιολόγο.

Προβληματισμένος ο FDA

Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έχει εκφράσει προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια της λήψης δείγματος από τον φάρυγγα, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον όταν έχει μολυνθεί ο φάρυγγας και το σάλιο, πριν ακόμη ο ιός φθάσει στη μύτη, επομένως η λήψη δείγματος από τη μύτη ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς δεν θα ανιχνεύσει τη μόλυνση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ. Μάικλ Μίνα, πρώην καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και σήμερα επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος στο eMed.

Υπουργείο Εργασίας: Με rapid test δικαιολογημένη η απουσία εργαζόμενου με κορονοϊό - ertnews.gr

Σύγκριση αξιοπιστίας μεταξύ PCR test και test αντιγόνου

Τα μοριακά τεστ (PCR) ανίχνευσαν τον ιό κατά μέσο όρο τρεις ημέρες πριν τα rapid test με λήψη δείγματος από τη μύτη προκύψουν θετικά.

Αυτό αποδείχθηκε στο πλαίσιο μελέτης, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στο medRxiv, αναλύονται οι περιπτώσεις 29 εργαζομένων σε τομείς «υψηλού κινδύνου» που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Όμικρον και έκαναν παράλληλα PCR και τεστ αντιγόνου σε διαφορετικές ημερομηνίες.

«Ενώ κάποιοι είναι αρνητικοί σε rapid test αντιγόνου, μπορεί να έχουν ήδη υψηλό ιικό φορτίο και να το μεταδώσουν σε άλλους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Μπλιθ Άνταμσον, της εταιρείας Infectious Economics LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Όταν έχεις συμπτώματα, υπέθεσε πως είσαι θετικός»

Ένα θετικό τεστ αντιγόνου είναι πολύ αξιόπιστο, σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Μίνα και συμβουλεύει: «Όταν έχεις συμπτώματα, υπέθεσε πως είσαι θετικός», αλλά περίμενε να κάνεις το test αντιγόνου έπειτα από την πάροδο λίγων ημερών.

Τα rapid test «ανιχνεύουν την Όμικρον μια χαρά», αλλά όταν πλέον έχει φθάσει στη μύτη, εξήγησε. Τεστ Αντιγόνου COVID – 19 (RAPID TEST) – ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

OmMet: Το νέο μοριακό τεστ PCR «πιάνει» την Όμικρον – Πώς λειτουργεί, η αξιοπιστία

Μέσα στον Δεκέμβριο του 20221 θυμίζουμε επιστήμονες του Κοινού Κέντρων Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξαν γρήγορα μια μοριακή μέθοδο ανίχνευσης ειδικά για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Το JRC ((Joint Research Centre-JRC)) κάλεσε τα εργαστήρια από όλο τον κόσμο να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία του νέου τεστ που ονομάστηκε OmMet, σε κλινικά δείγματα (in vivo).

Η μέθοδος ανίχνευσης βασίζεται στην ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική RT-qPCR.

Η αρχική αξιολόγηση του test με τη χρήση υπολογιστών και βιοπληροφορικής (in silico) έδειξε, ότι μπορεί να “πιάσει” με επιτυχία την Όμικρον.

Το test μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μοριακά τεστ τύπου RT-PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο).

Το JRC ανακοίνωσε δε, πως αμέσως κατέστησε διαθέσιμο το νέο test στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επιστημονική κοινότητα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ενάντια στον χρόνο, όσον αφορά τον περιορισμό της Όμικρον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments