Πολιτική

Ηλιόπουλος: Αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΕΦΚ, εδώ και τώρα

Ηλιόπουλος: Αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΕΦΚ, εδώ και τώρα
Ζήτησε παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις

Για κραυγαλέα υποτίμηση του προβλήματος της ακρίβειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας που έπληξαν κατάφωρα το εισόδημα της κοινωνίας, έκανε λόγο σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ανακοίνωσε ένα κονδύλι μόλις 150 εκατομμυρίων ευρώ, με τη ΝΔ να λέει τότε ότι η ακρίβεια θα είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα μέχρι τα Χριστούγεννα».

«Ήδη από τότε», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «λέγαμε ότι το “καλό σενάριο” μιλάει για τουλάχιστον 9 μήνες, με κάποιους αναλυτές σήμερα στις ΗΠΑ να λένε ότι ειδικά το ενεργειακό μπορεί να μας απασχολήσει για δύο χρόνια». «Εύχομαι να μην πέσουν μέσα, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε και για το κακό σενάριο», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο υποτίμησε το πρόβλημα, αλλά με την πολιτική της πλήττει και το λαϊκό εισόδημα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της, η ΝΔ έκοψε 2,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, αφού κατήργησε την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019». «Ήταν μια ετήσια μόνιμη δαπάνη 850 εκ. ευρώ, την οποία μάλιστα τότε η ΝΔ είχε υπερψηφίσει και είχε πει ότι δεν θα κοπεί, για να την καταργήσει στη συνέχεια όταν έγινε κυβέρνηση», είπε.

Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ

Αναφερθείς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόνισε ότι «πρώτα απ’ όλα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ». «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη, που ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος από αυτόν που είχαμε το 2010», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «όταν το 2018 αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% και καταργήθηκε ο υποκατώτατος για τους νέους που έφερε αύξηση 27% σε αυτούς, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται αλλά και η κατανάλωση αυξήθηκε, στηρίχθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις».

Να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης- Παρέμβαση στην πολιτική της ΔΕΗ

«Δεύτερον, χρειάζεται να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο –γνωρίζουμε ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα οι λογαριασμοί φυσικού αερίου που έρχονται στις πολυκατοικίες είναι δύο και τρεις φορές πάνω», επισήμανε. «Τρίτον, πρέπει να γίνει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και η κυβέρνηση να μην επιδοτεί τα υπερκέρδη των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «επέλεξε εν μέσω ενεργειακής κρίσης να χάσει το Δημόσιο ένα επιπλέον ποσοστό της ΔΕΗ».

Να γίνει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Σημείωσε ακόμα την ανάγκη «να γίνει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, ειδικά για αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πανδημία: Εχθρός της κοινής προσπάθειας ο εφησυχασμός

Μιλώντας χθες το βράδυ στο Action24, όσον αφορά την πανδημία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε: «εχθρός της κοινής προσπάθειας είναι ο εφησυχασμός». «Η ευκολία με την οποία ακούμε το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικά στελέχη φράσεις όπως ότι “βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα της πανδημίας”, θυμίζει την ευκολία με την οποία ακούγαμε το ’21 ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι», υπογράμμισε. «Ένα τελευταίο μίλι που άφησε πίσω 15.952 απώλειες. Έφερε την Ελλάδα δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη», είπε χαρακτηριστικά.

Αδιανόητο να μην υπάρχουν άδειες ειδικού σκοπού

Σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία, επισήμανε: «με 25 χιλιάδες κρούσματα να έχουν βρεθεί σε μαθητές Δευτέρα και Τρίτη, είναι πραγματικά αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει ακόμη άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που έχουν νοσήσει». «Μέχρι τώρα, οι γονείς αυτών των παιδιών πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να παίρνουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς –γι’ αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την ανοσία της αγέλης», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα δύο ερωτήματα: «γιατί η κυβέρνηση –όπως ακούγεται- σκέφτεται να δώσει άδειες ειδικού σκοπού για το δημόσιο τομέα μόνο και όχι και για τον ιδιωτικό και δεύτερον, με 25.000 κρούσματα στα σχολεία σε δύο μέρες ακόμα το σκέφτονται αν θα δώσουν άδειες ειδικού σκοπού;».

Ποια άλλα μέτρα χρειάζονται

Όσον αφορά τα άλλα άμεσα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε: «χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, γενναία εφαρμογή τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς και των μαζικών χώρων εργασίας, αλλά και πραγματική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, στη μάχη της πανδημίας».

Πρωτοβάθμια φροντίδα

Τέλος, αναφερθείς στον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ο εμβολιασμός είναι κυρίως δουλειά της πρωτοβάθμιας φροντίδας». «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ενώ αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και στα παιδιά, το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αναστέλλει την πλήρη λειτουργία του, για να λειτουργήσει κυρίως ως εμβολιαστικό κέντρο», σημείωσε. «Ακόμα, αν συμφωνήσουμε ότι ένα επιτυχημένο παράδειγμα εμβολιασμού είναι η Πορτογαλία, εμείς λέμε απλά: κάν’ το όπως η Πορτογαλία. Αυτό σημαίνει πραγματική λειτουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού, στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κινητοποίηση της κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments