Ελλάδα

Παρενέργειες εμβολίου: Νέο πρόβλημα στα εμβόλια Astrazeneca και Johnson

Παρενέργειες εμβολίου: Νέο πρόβλημα στα εμβόλια Astrazeneca και Johnson
Παρενέργειες εμβολίου: Η ΕΜΑ εντόπισε μία σπάνια πάθηση που προκαλούν τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson.

Η ΕΜΑ ανακοίνωσε νέες παρενέργειες για τα σκευάσματα της Astrazeneca και της Johnson. Μάλιστα, Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως τα φυλλάδια οδηγιών των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson θα ενημερωθούν ώστε να αναγράφουν ότι μεταξύ των ληπτών έχουν παρουσιαστεί πολύ σπάνια κρούσματα εγκάρσιας μυελίτιδας.

Η πιθανότητα να οφείλονται τα κρούσματα αυτά στο εμβόλιο είναι «λογική πιθανότητα», εκτιμά η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA. Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αδυναμία των άκρων, δυσλειτουργία στους σφικτήρες μυς της ουρήθρας και του πρωκτού, καθώς και επεισόδια υπέρτασης.

Που βασίστηκε η σύσταση του ΕΜΑ

Η σύσταση του ΕΜΑ βασίστηκε σε δεδομένα για τα κρούσματα εγκάρσιας μυελίτιδας μεταξύ εμβολιασμένων σε όλο τον κόσμο και σε ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας. Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία του ιικού φορέα.

Η τρίτη δόση δημιουργεί περισσότερα αντισώματα απέναντι στην Όμικρον

H AstraZeneca ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που διενήργησε του εμβολίου Vaxzevria, έδειξαν ότι το σκεύασμα δημιούργησε μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων εναντίον της παραλλαγής Όμικρον και άλλων-περιλαμβανομένων της Βήτα, της Δέλτα, της Άλφα και της Γάμα- όταν αυτό χορηγούνταν ως τρίτη, ενισχυτική δόση.

Μια μεγάλη βρετανική κλινική δοκιμή τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αύξησε τα αντισώματα όταν χορηγήθηκε ως ενισχυτική δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό είτε με το δικό της εμβόλιο ή με εκείνο της Pfizer, αλλά αυτό πριν από την εκρηκτική εξάπλωση της Όμικρον.

Ωστόσο, η έρευνα εκείνη την εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna παρείχαν μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων όταν χορηγούνταν ως τρίτη δόση.

Η AstraZeneca και οι παρασκευαστές εταίροι της έχουν προμηθεύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της παγκοσμίως παρότι αυτό δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, ενώ οι BioNTech-Pfizer έχουν προμηθεύσει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments