Διεθνή

Δύο πυραύλους μέσα από πλατφόρμα τρένου εκτόξευσε η Β. Κορέα [pics]

Δύο πυραύλους μέσα από πλατφόρμα τρένου εκτόξευσε η Β. Κορέα [pics]
Οι δοκιμές έγιναν για να «ελεγχθούν και να αξιολογηθούν» οι ικανότητες του συγκεκριμένου στρατιωτικού σώματος, σύμφωνα με το KCNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς από πλατφόρμα τρένου, εκτόξευσε την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα,  όπως επιβεβαίωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, στην τρίτη δοκιμή όπλων από τις αρχές του έτους, παρά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Οι δοκιμές έγιναν για να «ελεγχθούν και να αξιολογηθούν» οι ικανότητες του συγκεκριμένου στρατιωτικού σώματος, σύμφωνα με το KCNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Η χθεσινή εκτόξευση έγινε μετά την απόφαση, την Τετάρτη, της Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος πέντε Βορειοκορεατών υπηκόων ύστερα από προηγούμενες δοκιμές πυραύλων, που παρουσιάστηκαν ως υπερηχητικοί.

Η εκτόξευση της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2022, «έδειξε μεγάλη ευελιξία και αυξημένο ποσοστό επιτυχίας», σύμφωνα με το KCNA.

Όπως ανακοίνωσε την ίδια μέρα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, εντοπίστηκε και παρακολουθήθηκε η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (short-range ballistic missiles, SRBMs) προς ανατολάς, προς τη θάλασσα, από την επαρχία Βόρεια Πιονγκάν. Λύθηκε το μυστήριο»: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τους βαλλιστικούς πυραύλους  μέσα από τρένο [pics] | OnAlert

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγκγιανγκ που ανησύχησαν την Νότιο Κορέα

Για μία ακόμα φορά η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς τη θάλασσα ανατολικά της Χερσονήσου. Την είδηση μετέδωσε το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την προηγούμενη δοκιμή, αυτού που η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαίωσε πως ήταν υπερηχητικός πύραυλος.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε καθώς συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τη δοκιμή της περασμένης εβδομάδας. Απογειώθηκε στις 07:27 (σ.σ. τοπική ώρα· 00:27 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το γενικό επιτελείο στη Σεούλ. Έπεσε στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσα από τρένο  (φωτογραφίες) - Newshub.gr

Παγώνουν οι συνομιλίες Πιονγκγιάνγκ – Ουάσινγκτον

Η Σεούλ αμφισβητεί το κατά πόσον η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους. Διαβεβαιώνει ότι η δοκιμή της περασμένης εβδομάδας δεν αποτελούσε μείζονα πρόοδο. Η σημερινή δοκιμή καταγράφηκε ενώ η Βόρεια Κορέα αρνείται να ανταποκριθεί στις αμερικανικές προτροπές να αρχίσουν συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την αποτυχία, το 2019, της συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η Ουάσινγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις οπουδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα με τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ όμως απορρίπτει μέχρι σήμερα την προσφορά αυτή, κατηγορώντας την άλλη πλευρά πως ασκεί «εχθρική» πολιτική.

Μπλίνκεν: Σιδερένια η δέσμευση για την ασφάλεια της Νοτίου Κορέας

Ο Άντονι Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της Νοτίου Κορέας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προέβη σε αυτή τη κίνηση κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε  με τον υπουργό Εξωτερικών της ασιατικής χώρας την Παρασκευή. Αυτό έγινε λόγω των συνεχόμενων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα.

Όπως δήλωσε ο Νέντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας-Ιαπωνίας» και τόνισε πως η αμερικανική δέσμευση για την άμυνα της Νοτίου Κορέας παραμένει «σιδερένια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments