Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: Να περιμένουμε παραίτηση;

Μπόρις Τζόνσον: Να περιμένουμε παραίτηση;
Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη, εξέφρασε κατανόηση για τη δημόσια οργή αφού η πλειοψηφία των πολιτών χρειάστηκε να κάνει θυσίες προς όφελος της δημόσιας υγείας και παρακάλεσε τους επικριτές του να περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μια από τις πιο επικίνδυνες πολιτικά στιγμές της πρωθυπουργίας του, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται υπό έντονη κατακραυγή για τη συμμετοχή του σε μια σειρά από πάρτι στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στρίτ που διοργανώθηκαν εν μέσω αυστηρού lockdown.

Ο πρωθυπουργός αρχικά απέφυγε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το εάν παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση στις 20 Μαΐου του 2020, αφού ένα email «βόμβα» που διέρρευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα παρείχε στοιχεία ότι πάνω από 100 μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ κλήθηκαν να παρευρεθούν στο πάρτι και να «φέρουν το δικό τους ποτό».

Η Ντάουνινγκ Στριτ Νο 10 επιχείρησε να «πετάξει το μπαλάκι» στην έρευνα του Whitehall με επικεφαλής τη Σου Γκρέι για τα περιστατικά παραβίασης των κανόνων – αλλά η οργή αυξήθηκε περισσότερο, κυρίως μεταξύ των βουλευτών των Τόρις και των εφημερίδων που παραδοσιακά στηρίζουν τους Συντηρητικούς.

Τελικά, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικών ερωτήσεων στον Πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τετάρτης, ο  Μπόρις Τζόνσον όντως αναφέρθηκε στο θέμα, επιβεβαιώνοντας ότι είχε παρευρεθεί στο πάρτι στον κήπο για περίπου 25 λεπτά με σκοπό να ευχαριστήσει το προσωπικό του για τις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ισχυριζόμενος, κάτι μάλλον «τραβηγμένο»: «Πίστευα ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση εργασίας».

Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη, εξέφρασε κατανόηση για τη δημόσια οργή αφού η πλειοψηφία των πολιτών χρειάστηκε να κάνει θυσίες προς όφελος της δημόσιας υγείας και παρακάλεσε τους επικριτές του να περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας της κυρίας Γκρέι πριν τον κρίνουν. Μπόρις Τζόνσον - Πάρτι:

Αντίδραση από την αντιπολίτευση

Η παραδοχή αυτή, προκάλεσε την «έκρηξη» του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ,  ο οποίος περιέγραψε τον πρωθυπουργό ως ένα «θλιβερό θέαμα ενός ανθρώπου που έχει ξεμείνει στην ανηφόρα» και «έναν άνθρωπο χωρίς ντροπή», ενώ χλεύασε το mea culpa ως «άχρηστο» μετά από «μήνες εξαπάτησης και εξαπάτησης» και τον κάλεσε να παραιτηθεί, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης του κ. Τζόνσον κάθονταν με παγωμένα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες τους.

«Γιατί πιστεύει ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτόν;» ρώτησε ο Στάρμερ, εκφράζοντας τις σκέψεις εκατομμυρίων πολιτών.

Τόσο ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Sir Ed Davey, όσο και ο Ian Blackford, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας κάλεσαν τον Τζόνσον «να έχει την αξιοπρέπεια και να παραιτηθεί».

Έκτοτε υπστήριξη για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας έχουν εκφράσει κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Dominic Raab, ο Rishi Sunak και η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, χωρίς όμως ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Περισσότερα πάρτι

Από τότε προέκυψαν περισσότερα δημοσιεύματα και για άλλα πάρτι, με την Daily Telegraph να αναφέρει ότι το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις με τη μια μάλιστα να λαμβάνει χώρα στις 16 Απριλίου 2021, το βράδυ πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Και τα δύο πάρτι έγιναν από το προσωπικό που εργάζεται στην εσωτερική ομάδα του πρωθυπουργού. Το ένα προς τιμήν του Τζέιμς Σλακ, του τότε διευθυντή επικοινωνίας του Τζόνσον, και το άλλο για τον προσωπικό του φωτογράφο.

Μάρτυρες έκαναν λόγο για πάρτι με «υπερβολικό αλκοόλ», οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν στους ρυθμούς του DJ – που ήταν ένας ειδικός σύμβουλος και, κάποια στιγμή, ένας υπάλληλος χρειάστηκε να πάει σε τοπικό υποκατάστημα για να γεμίσει μια βαλίτσα με μπουκάλια κρασί…

Έρευνες γνώμης

Ακόμη και πριν τις πρόσφατες αποκαλύψεις,  μια δημοσκόπηση έδειχνε ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί λόγω του ρόλου του στην παραβίαση των κανόνων.

Θα παραιτηθεί όμως ο Μπόρις Τζόνσον; Οι φωνές που το ζητούν γίνονται ήδη εκκωφαντικές.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ντάγκλας Ρος, ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας, προειδοποίησε: «Εάν [ο Πρωθυπουργός] παραβίασε τις δικές του οδηγίες, εάν δεν ήταν ειλικρινής, τότε είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα… Εάν ο πρωθυπουργός έχει παραπλανήσει Βουλή, τότε πρέπει να παραιτηθεί».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον συνέχιζει να υποστηρίζει πως δεν μπορεί να σχολιάσει τους ισχυρισμούς μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της κυρίας Γκρέι. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας (δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα χρονοδιάγραμμα) θα είναι κρίσιμα για τον καθορισμό του μέλλοντός του. Εάν διαπιστωθεί ότι όντως παραβίασε τους κανόνες του lockdown, το αίτημα για παραίτηση θα γίνει ακόμα πιο δυνατό.

Έρευνα από την αστυνομία;

Μένει επίσης να φανεί εάν η Μητροπολιτική Αστυνομία θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για παραβίαση των κανόνων στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.  Μετά από αναφορές που προέκυψαν την επομένη της συγκέντρωσης της 20ης Μαΐου 2020, οι Αρχές είχαν δηλώσει ότι ήταν «σε επαφή» με το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου για «πιθανές παραβιάσεις των Κανονισμών Προστασίας Υγείας στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Οι υπουργοί δήλωσαν προηγουμένως ότι η έρευνα της κυρίας Γκρέι θα «διακοπεί» εάν η Μητροπολιτική Αστυνομία προχωρήσει σε επίσημη έρευνα. Αλλά ακόμα κι αν η Αστυνομία επιλέξει αυτόν τον δρόμο και διαπιστωθεί ότι όντως ο πρωθυπουργός παραβίασε τους κανονισμούς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραιτηθεί.

Παραίτηση ή θα του δείξουν τον δρόμο της εξόδου;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι προς μια πιθανή παραίτηση, αλλά μόλις δύο χρόνια μετά την κατάκτηση μιας μεγάλης πλειοψηφίας στις εκλογές, είναι απίθανο να παραιτηθεί από μόνος του.
Όπως έχουν υπογραμμίσει προηγουμένως οι Συντηρητικοί σχολιαστές, το κόμμα έχει μεγάλο ιστορικό καθαίρεσης ηγετών, δεν βλέπει πλέον εκλογικό πλεονέκτημα και η αναγκαστική έξοδος είναι η πιο πιθανή οδός για οποιαδήποτε παραίτηση. Είτε το υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εξέγερση πλήρους κλίμακας με ανώτερους υπουργούς να λένε στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί (ίσως απίθανο) είτε το 15% των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος θα μπορούσε να υποβάλει επιστολές δυσπιστίας. 

Ο αριθμός των επιστολών που υποβάλλονται σε κάθε δεδομένο σημείο είναι αυστηρά φυλαγμένο μυστικό, αλλά, εάν επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός, θα προκαλούσε ψήφο εμπιστοσύνης για τον Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργία του θα ήταν σε κίνδυνο. Η Τερέζα Μέι, της οποίας η πρωθυπουργία δέχτηκε ένα καταστροφικό πλήγμα, επέζησε από την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά τελικά παραιτήθηκε έξι μήνες αργότερα.

Προς το παρόν, ωστόσο, μόνο πέντε βουλευτές των Τόρις έχουν δηλώσει δημόσια ότι υπέβαλαν επιστολή και οι σύμμαχοι του Τζόνσον είναι ανένδοτοι ότι «δεν πάει πουθενά», με έναν υπουργό να επιμένει αυτή την εβδομάδα: «Ο πρωθυπουργός διατηρεί την εμπιστοσύνη του λαού της αυτής της χώρας που κατάφερε να κερδίσει πριν από δύο χρόνια με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία εδώ και δεκαετίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments