Ελλάδα

Πανδημία: Επιμένουν οι «σκληροί» δείκτες – Σε αναζήτηση ισορροπιών η κυβέρνηση

Πανδημία: Επιμένουν οι «σκληροί» δείκτες – Σε αναζήτηση ισορροπιών η κυβέρνηση
Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις

Την ώρα που έχουν ήδη να διακινούνται σενάρια χαλάρωσης των μέτρων με δημόσιες τοποθετήσεις και «ενέσεις αισιοδοξίας», οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έρχονται να γειώσουν κάθε – εύλογη – επιθυμία για καλύτερη εικόνα της πανδημίας.

Χθες ανακοινώθηκαν 18.834 νέα κρούσματα και 101 θάνατοι, γεγονός που δείχνει ότι ναι μεν τα κρούσματα έχουν τάση αποκλιμάκωσης ωστόσο ο τριψήφιος αριθμός νεκρών δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών των σκληρών δεικτών που παραμένουν αμείλικτοι.

Για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μιχαλέλη στο pagenews.gr, επισημάνθηκε ότι η τελική επιλογή θα κριθεί από δυο παράγοντες: την πορεία των δεικτών που επρόκειτο να ανακοινωθούν χθες, σήμερα και όπως θα φαίνονται την Τετάρτη και κυρίως τι θα δείξουν τα σημερινά τεστ στα σχολεία.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης

Το δεδομένο λοιπόν είναι ότι οι ειδικοί θα συνεδριάσουν την Τετάρτη και θα προχωρήσουν σε επισκόπηση των στοιχείων προκειμένου να καταλήξουν στην εισήγησή τους ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να υπάρχουν από την επόμενη Δευτέρα και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό είναι το μόνο δεδομένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι τα σενάρια που εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

H απόφαση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη: αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την -κατά το δυνατό- ομαλή λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από την άλλη δεν είναι κρυφή η επιθυμία της Κυβέρνησης -και πιο έντονα σε κορυφαίους οικονομικούς υπουργούς- για την ταχύτερη δυνατή ενίσχυση της οικονομικής ζωής, δια της «χαλάρωσης των μέτρων». Ενδεικτικές ήταν οι σκέψεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος περιέγραψε σε αδρές γραμμές την κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

Στις συζητήσεις που έγιναν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν, μεταξύ άλλων, δυο σημαντικές διαπιστώσεις:

  • Απότομη πτώση στον αριθμό νέων μολύνσεων (η οποία δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά, όπως τονίστηκε και φάνηκε στα απογευματινά στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη αν έχει λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά)
  • Αυξημένη πίεση στο σύστημα Υγεία (οι νοσηλείες είναι πάρα πολλές και σε απλές κλίνες, κι όχι μόνο στις ΜΕΘ)

«Λάθος» ότι έρχεται η άνοιξη και τελειώνουμε

Κάνοντας μία αναφορά, στο τέλος της τοποθέτησης της, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει αδυναμία προβλέψεων γι’ αυτό ζητούν από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται».

Η πλημμελής εμβολιαστική κάλυψη παρατείνει την πανδημία κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο της βαριάς νόσησης αλλά και του θανάτου.

Ιδίως για την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον κορωνοϊό και εικοσαπλάσια να νοσήσουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όπως φάνηκε με την Όμικρον τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση κάποιου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι  είναι λανθασμένη η άποψη που εκφράζεται ότι τελειώνουμε με την πανδημία την άνοιξη. 

Πλεύρης: Πιθανή η χαλάρωση από την επόμενη εβδομάδα

Ο κ. Πλεύρης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα, εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως είπε, μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών που θα εξετάσει την επιδημιολογική εικόνα ενώ τόνισε ότι η αρχή θα γίνει από την μουσική στην εστίαση και τα γήπεδα.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ και είπε ότι αν γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ και θα προκηρυχτεί η αντίστοιχη θέση.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο ενώ είπε πως ήδη αυτό γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης αναγνώρισε τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατ’οίκον λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων ενώ σημείωσε πως όσοι άνω των 60 ετών έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα δεν θα καταβάλλουν πρόστιμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments