Διεθνή

CIA: Πόρισμα για περιστατικά του συνδρόμου της Αβάνας – Τι είναι, πού οφείλεται

CIA: Πόρισμα για περιστατικά του συνδρόμου της Αβάνας – Τι είναι, πού οφείλεται
Το πόρισμα της αμερικανικής υπηρεσίας αναφέρει ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων πιθανώς συνδέεται με προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, περιβαλλοντικούς παράγοντες ή στρες

Μια προκαταρκτική έρευνα της CIA για το μυστηριώδες σύνολο συμπτωμάτων που είναι γνωστό ως «σύνδρομο της Αβάνας», διαπίστωσε ότι είναι απίθανο να οφείλεται σε μια παγκόσμια και συντονισμένη επίθεση από μια ξένη δύναμη εναντίον διπλωματών και μυστικών πρακτόρων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, περίπου εικοσιπέντε υποθέσεις, μεταξύ αυτών και κάποιες από αυτές που είχαν καταγραφεί στην Αβάνα το 2016, δεν μπόρεσαν να εξηγηθούν και κατά συνέπεια θα μελετηθούν περαιτέρω ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν στοιχεία πιθανής επίθεσης, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της CIA που ενημέρωσε τον αμερικανικό Τύπο.

«Ενώ καταλήξαμε σε ορισμένα σημαντικά ενδιάμεσα ευρήματα, δεν τελειώσαμε», δήλωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμς Μπερνς σε δήλωση. «Θα συνεχίσουμε την αποστολή για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών και την παροχή πρόσβασης σε φροντίδα παγκόσμιας κλάσης για όσους τη χρειάζονται».

Τα συμπτώματα

Από την αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων στην Αβάνα της Κούβας, που περιλαμβάνουν ακρόαση περίεργων ήχων, ζάλη, απώλεια ισορροπίας, ναυτία και απώλεια μνήμης, έχουν μελετηθεί περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα ενδιάμεσα ευρήματα της έρευνας της CIA διαπιστώνουν ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων θα μπορούσε πιθανώς να αποδοθεί σε προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση ή περιβαλλοντικούς παράγοντες ή στρες.

Το τμήμα Άμυνας και μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων διεξάγουν τις δικές τους έρευνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία.

Σύμφωνα με την CIA,  μετά την αναφορά των αρχικών κρουσμάτων, εκατοντάδες υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας και των υπηρεσιών πληροφοριών άρχισαν να αναρωτιούνται εάν τα συμπτώματά τους θα μπορούσαν να σχετίζονται μεταξύ τους και αν έχουν μια κοινή και συγκεκριμένη πηγή προέλευσης. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες ζήτησαν από οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να επηρεαστεί να υποβάλει αναφορά.

Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA που υπέφερε από σοβαρά συμπτώματα μετά από επίσκεψη στη Μόσχα το 2017, είπε ότι τα ευρήματα δεν έλυσαν τίποτα.

«Φαίνεται να έχουν λύσει ένα μέρος του προβλήματος με τη μαζική συλλογή δεδομένων  – αλλά οι βασικές υποθέσεις παραμένουν. Λοιπόν [είμαστε] πίσω στην αρχή;» αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μια ομάδα υποστήριξης των θυμάτων του συνδρόμου της Αβάνας ανέφερε σε δήλωσή της: «Η απόφαση να δημοσιοποιηθεί η έκθεση τώρα και με αυτό το συγκεκριμένο σύνολο «ευρημάτων» μοιάζει με παραβίαση της πίστης και υπονόμευση της πρόθεσης του Κογκρέσου και του προέδρου να σταθούν στο πλευρό μας και να επιτύχουν μια συνολική κυβερνητική συναίνεση ως προς το τι κρύβεται πίσω από αυτό».

«Αυτή η έκθεση δεν πήρε έγκριση, ούτε συντονίστηκε μέσω συνεργαζόμενων υπηρεσιών και πρέπει να εκλαμβάνεται ως η αξιολόγηση μόνο μιας υπηρεσίας (CIA).

Συνέχεια των ερευνών

Ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, με όλους τους πόρους που μπορούμε να αντέξουμε, για να καταλάβουμε, ξανά, τι συνέβη, γιατί και ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Και δεν αφήνουμε καμία σκιά».

Η μεγάλη πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, αν και κάποιες από αυτές σημειώθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το 2020, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αισθάνθηκε τα συμπτώματα αυτά περπατώντας στον νότιο περίβολο του Λευκού Οίκου, ενώ το 2019, γυναίκα ανέφερε τέτοια συμπτώματα ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο της σε προάστιο της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, αξιωματούχοι της CIA, που κατέγραψαν το φαινόμενο, το ονόμασαν Σύνδρομο της Αβάνας, καθώς πρώτοι επλήγησαν από αυτό Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέπτονταν την Κούβα για εμπορικές συνομιλίες. Η CIA, όμως, απέρριψε το ενδεχόμενο πίσω από το όπλο αυτό να βρίσκονται ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα στο Κρεμλίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments