Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Αισθητό ψύχος – Επελαύνει ο αεροχείμαρρος

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Αισθητό ψύχος – Επελαύνει ο αεροχείμαρρος
Για ιστορικό χιονιά, που ξεκινά από σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, κάνουν λόγο οι ειδικοί. 

Την επέλασή της στην Ελλάδα ξεκίνησε η κακοκαιρία Ελπίς. Σε κλοιό δριμύτατου ψύχους βάζει την Ελλάδα ο αεροχείμαρρος. Στην Αττική ήδη έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια, με τον Υμηττό να ντύνεται στα λευκά.

Για ιστορικό χιονιά, που ξεκινά από σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, κάνουν λόγο οι ειδικοί.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Τοπικές χιονοπτώσεις φέρνει από τις βραδινές ώρες η Κακοκαιρία «Ελπίς» και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε από τις βραδινές ώρες και  στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Τυλίγει σταδιακά τη χώρα ο αεροχείμαρρος

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία για αυτή τη σημαντική ψυχρή εισβολή είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη.

Ο αεροχείμαρρος περικλείει τη χώρα μας σταδιακά μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δριμύ  θα είναι το ψύχος τη Δευτέρα, με διάρκεια βέβαια και την Τρίτη. Μικρή άνοδος θερμοκρασίας την Τετάρτη. Με έντονο κρύο ολόκληρη η εβδομάδα.

Τι είναι ο αεροχείματος και πώς εκδηλώνεται

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου, που λαμβάνει ήδη χώρα, «πηδαλιουχεί» τη δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Σταδιακή πτώση θερμοκρασίας από σήμερα

Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. Καθώς αυτό θα κινείται νότια, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Πότε θα πέσει χιόνι στο κέντρο της Αθήνας – Τι θα γίνει συνολικά στην Αττική

Με έντονο ψύχος και χιονόνερο ξεκινάει το Σάββατο στην Αττική. Χιονόπτωση εκτιμάται πως θα σημειωθεί και χαμηλότερα από τα ορεινά – ημιορεινά, φτάνοντας μέχρι τα βόρεια προάστια της Αθήνας, έως το απόγευμα.

Κατόπιν τα φαινόμενα θα σταματήσουν πρόσκαιρα από το απόγευμα έως το βράδυ.

Νέα επιδείνωση το βράδυ του Σαββάτου – Σε δύο δόσεις η κακοκαιρία

Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτιμάται πως το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωί Κυριακής θα υπάρξει υποτροπή του καιρικού φαινομένου και κυρίως στα βόρεια κι ανατολικά του νομού θα υπάρχουν χιονοπτώσεις.

Στην αρχή της  ερχόμενης εβδομάδας, κατά την δεύτερη φάση του κύματος κακοκαιρίας- το οποίο και εκτιμάται πως θα είναι ισχυρότερο, αναμένονται χιόνια μέχρι και στο κέντρο, αλλά και τα παράλια της Αθήνας

Εντονότερο κρύο την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 – Στα λευκά Κυκλάδες και Κρήτη

Ξημέρωμα Κυριακής πυκνά χιόνια αναμένεται να πέσουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και την βορειανατολική Πελοπόννησο.

Αφού ξημερώσει, εκτιμάται πως  ολοκληρωτικά “στα λευκά θα έχουν ντυθεί” η Κρήτη, η Εύβοια, το Αιγαίο και οι Κυκλάδες.

Πολικές θερμοκρασίες φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς» – Ποιες περιοχές θα πλήξει εντονότερα 

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες, σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αιτία θα είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ψυχρή εισβολή θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από σήμερα (21/01) το απόγευμα από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα. Ήδη στην Φλώρινα η θερμοκρασία έχει πέσει στους μείον 11 βαθμούς Κελσίου.

Ποιες περιοχές πλήττει η κακοκαιρία «Ελπίς», από σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» (ELPIS) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο (22/1) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Αναλυτικότερα:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) Από το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) Την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) Τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) Την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι από Δευτέρα 24/01/2022

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments