Οικονομία

Σταϊκούρας εισφορά αλληλεγγύης: Στο τραπέζι να μονιμοποιηθεί το «πάγωμα»

Σταϊκούρας εισφορά αλληλεγγύης: Στο τραπέζι να μονιμοποιηθεί το «πάγωμα»
Σταϊκούρας εισφορά αλληλεγγύης: Πολύ πιθανό να μονιμοποιηθεί το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Πολύ πιθανό να μονιμοποιηθεί το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της», αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα αναφέρει ότι «και το 2022, ισχύουν απολύτως οι φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα που θεσπίσαμε: μειώσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων, προκαταβολής φόρου, παρακράτησης φόρου για μερίσματα, φόρου αγροτικών σχημάτων, ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι αφενός αν μονιμοποιηθεί η κατάργησή της και αφετέρου να περιληφθούν σε οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που σήμερα εξαιρούνται από το «πάγωμα». Εκτός της εισφοράς αλληλεγγύης στο οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξουν την παγίωση και των μειωμένων συντελεστών για τις ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από πέρυσι.

Δύο θα είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την υλοποίηση της εν λόγω κυβερνητικής πρόθεσης. Το ένα έχει να κάνει με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023, όπως αυτοί θα αποφασιστούν σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και ο οποίος θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού θα πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Ο επόμενος άξονας στον οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική προσπάθεια, είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες το κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις με τους δανειστές είναι καλό δρόμο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εξελίξεις θα είναι θετικές. Εφόσον αυτό συμβεί, θα δοθεί ανάσα ζωής σε πολλές επιχειρήσεις στους κλάδους που θα ισχύσει το μέτρο, οι οποίες και έχουν ιδιαίτερα ταλαιπωρηθεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά ο κλάδος της εστίασης πιέζει, για μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τζίρου λόγω των μέτρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments