Διεθνή

Όμικρον: Μελέτη δείχνει ότι επιβιώνει σε πλαστικό και δέρμα περισσότερο από ότι οι προηγούμενες παραλλαγές

Όμικρον: Μελέτη δείχνει ότι επιβιώνει σε πλαστικό και δέρμα περισσότερο από ότι οι προηγούμενες παραλλαγές
Όμικρον: Μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από παλαιότερα στελέχη του ιού σε πλαστικές επιφάνειες και ανθρώπινο δέρμα,

Η παραλλαγή Όμικρον της  COVID-19 μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από παλαιότερα στελέχη του ιού σε πλαστικές επιφάνειες και ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.

Η μελέτη από μια ομάδα από το Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Κιότο, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, διαπίστωσε ότι οι παραλλαγές επιβίωσαν πολύ περισσότερο από το αρχικό στέλεχος μετά από μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών. Όμικρον

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή «περιβαλλοντική σταθερότητα» του Omicron – η ικανότητά του να παραμένει μολυσματική – μπορεί να το βοήθησε να αντικαταστήσει το Delta ως κυρίαρχη παραλλαγή και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι σε πλαστικές και δερματικές επιφάνειες, οι παραλλαγές άλφα, βήτα, δέλτα και Όμικρον εμφάνισαν περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερους χρόνους επιβίωσης από εκείνους του στελέχους της Wuhan και διατήρησαν τη μολυσματικότητα για περισσότερες από 16 ώρες στις επιφάνειες του δέρματος. έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σε πλαστικές επιφάνειες, οι μέσοι χρόνοι επιβίωσης του αρχικού στελέχους και των παραλλαγών άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα ήταν 56 ώρες, 191,3 ώρες, 156,6 ώρες, 59,3 ώρες και 114 ώρες αντίστοιχα.

Η όμικρον διαρκεί πάνω από 21 ώρες στο δέρμα

Σε δείγματα δέρματος από πτώματα, ο μέσος χρόνος επιβίωσης του ιού ήταν 8,6 ώρες για την αρχική έκδοση, 19,6 ώρες για την άλφα, 19,1 ώρες για την βήτα, 11 ώρες για την γάμα 16,8 ώρες για την δέλτα και 21,1 ώρες για την όμικρον.

«Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η παραλλαγή όμικρον έχει επίσης την υψηλότερη περιβαλλοντική σταθερότητα μεταξύ των VOC [παραλλαγές ανησυχίας], γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η υψηλή σταθερότητα μπορεί επίσης να είναι ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στην παραλλαγή όμικρον να αντικαταστήσει την παραλλαγή δέλτα και να εξαπλωθεί γρήγορα. », έγραψαν οι συγγραφείς. Όμικρον

Τι λέει ο ΠΟΥ

Συνεχίζοντας να αποτελεί μια σημαντική ανησυχία σε όλο τον κόσμο, η όμικρον  είναι πλέον παρούσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην πλειονότητα των κρατών μελών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι χώρες όπου το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων όμικρον μέσω προσδιορισμού αλληλουχίας ήταν η Φινλανδία (99,9%), το Βέλγιο (99,7%), η Μάλτα (99,3%) και η Δανία (98,8%).

Αν και οι παραλλαγές ήταν γενικά πιο ανθεκτικές στην αιθανόλη από το αρχικό στέλεχος του COVID-19, όλες αδρανοποιήθηκαν πλήρως στο δέρμα μετά από 15 δευτερόλεπτα έκθεσης σε απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ.

«Ως εκ τούτου», κατέληξαν οι ερευνητές, «συνιστάται ιδιαίτερα οι τρέχουσες πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων (υγιεινής των χεριών) να χρησιμοποιούν απολυμαντικά… όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ΠΟΥ]».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments