Ελλάδα

Τζανάκης: Θα εμφανιστεί και νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Τζανάκης: Θα εμφανιστεί και νέο στέλεχος του κορωνοϊού
Τζανάκης: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι πρόκειται να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, ενώ έδωσε και δύο σενάρια.

Ο Νίκος Τζανάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος του κορωνοϊού, μιλώντας μάλιστα για «κύμα πάνω στο κύμα». Ακόμη, ο καθηγητής ανέφερε ότι «Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ», αλλά επισήμανε ότι είναι κατά ενός νέου lockdown, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευμένα μέτρα με την κοινωνία έξω». Προειδοποίηση FDA

Τα δύο σενάρια

Ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο σενάρια σχετικά με το μέλλον της πανδημίας στη χώρα μας. Το «καλό» είναι τα κρούσματα να κινηθούν τον Φεβρουάριο στις 15,000 με 20,000 και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.

Τόνισε δε ότι «στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ». «Προφανώς η Όμικρον, δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες» εξήγησε.

«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δε φαίνεται αυτό, είμαστε σε δύο εβδομάδες κορύφωσης ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω» σημείωσε.

Τέσσερις λόγοι για την αύξηση των θανάτων

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε 4 βασικούς λόγους για την αύξηση των θανάτων στη χώρα από κορωνοϊό. «Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον γερασμένο πληθυσμό και τα πολλά συνοδά νοσήματα είναι το κύριο για την αύξηση των θανάτων. Ο ορισμόςτου θανάτου που εφαρμόζει η χώρα μας, για θάνατο από κορωνοϊό, ο οποίος είναι ο αυστηρός ορισμός του ΠΟΥ, δηλαδή εάν κάποιος έχει κορωνοϊό και έχει και ένα συνοδό νόσημα, εάν δε το είχε προφανώς και δε θα πέθαινε.

Εφόσον πεθαίνει με αυτό ,έχει συμβάλει πολύ σημαντικά και το συνοδό νόσημα, και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση στους ορισμούς. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι πάμε αργά στο νοσοκομείο. Ωστόσο η μεγάλη αιτία είναι η αποτυχία του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών. Έχουμε μέχρι στιγμής 300.000 αμετανότητους ανεμβολίαστους και έρχονται να προστεθούν άλλοι 250.000 που καθυστέρησαν να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments