Διεθνή

Βαριά πρόστιμα σε δασκάλους στις ΗΠΑ, αν διδάξουν κάτι αντίθετο με τη θρησκεία

Βαριά πρόστιμα σε δασκάλους στις ΗΠΑ, αν διδάξουν κάτι αντίθετο με τη θρησκεία
Σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία της Θρησκευτικής Πεποιθήσεως των Φοιτητών του γερουσιαστή Ρομπ Στάντριτζ, θέματα όπως τα ζητήματα LGBT, η εξέλιξη και η θεωρία της μεγάλης έκρηξης, ακόμη και ο έλεγχος των γεννήσεων θα μπορούσε να είναι εκτός συζήτησης.

Πρόστιμο 10 χιλιάδων δολαρίων θα επιβάλει το νομοσχέδιο της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, στους δασκάλους που διδάσκουν οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τη θρησκεία. Σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία της Θρησκευτικής Πεποιθήσεως των Φοιτητών, νόμο που εισήγαγε ο Γερουσιαστής Ρομπ Στάντριτζ, θέματα όπως τα ζητήματα LGBT, η εξέλιξη και η θεωρία της μεγάλης έκρηξης, ακόμη και ο έλεγχος των γεννήσεων θα πρέπει να είναι εκτός συζήτησης. Και μάλιστα επισύρουν ποινές προστίμων. 

Η προτεινόμενη πράξη, που ονομάζεται «Νόμος για την Προστασία των Θρησκευτικών Πεποιθήσεων των Σπουδαστών», σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να απαιτήσουν την αφαίρεση οποιουδήποτε βιβλίου με αντιθρησκευτικό περιεχόμενο από το σχολείο. Θέματα όπως τα ζητήματα LGBTQ, η εξέλιξη, η θεωρία της μεγάλης έκρηξης Supernova, ακόμη και ο έλεγχος των γεννήσεων, συνιστάται να μην συζητηθούν.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Οκλαχόμα, μίας αρκετά συντηρητικής Πολιτείας των ΗΠΑ, Ρομπ Στάντριτζ, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε σε κηδεμόνες μαθητών και φοιτητές, να μηνύσουν τους δασκάλους, εάν αναφερθούν σε ό,τι μπορεί να αντιτίθεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών.

Απόλυση αν δεν έχουν να πληρώσουν το πρόστιμο

Οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να μηνυθούν για τουλάχιστον 10.000 $ «ανά περιστατικό, ανά άτομο» και τα πρόστιμα θα καταβληθούν «από προσωπικούς πόρους» όχι από σχολικά ταμεία ή από άτομα ή ομάδες. Εάν ο δάσκαλος αδυνατεί να πληρώσει, θα απολυθεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο νόμος θα εισαχθεί στην Επιτροπή Παιδείας την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν διευκρινίζει σε ποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις θα αφορά, για τη στοιχειοθέτηση της δίωξης των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για νομοθεσία που κρίνεται «απαραίτητη για τη διατήρηση της δημόσιας ειρήνης» και αν ψηφιστεί θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο.

Biggest Cities in Oklahoma | Oklahoma City Facts | Cities in OK

Απαγόρευση βιβλίων στην Οκλαχόμα, πριν από έναν μήνα με νομοσχέδιο, του ίδιου γερουσιαστή

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο γερουσιαστής Στάντριτζ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση βιβλίων με αναφορές στην ταυτότητα, το φύλο και τη φυλή, από τις βιβλιοθήκες των δημόσιων σχολείων. Η απαγόρευση βιβλίων έχει γίνει μια τάση μεταξύ των ακροδεξιών το τελευταίο διάστημα. Ο εκπρόσωπος της Πολιτείας του Τέξας, Matt Krause, έβαλε πρόσφατα περισσότερα από 800 βιβλία σε λίστα παρακολούθησης. Μερικά από αυτά κάλυπταν θέματα όπως φυλετικά ζητήματα και ζητήματα LGBTQ.

Μία σχολική επιτροπή του Τενεσί απαγόρευσε πρόσφατα το Maus, το βραβευμένο με Πούλιτζερ γραφικά απομνημονεύματα για το Ολοκαύτωμα, λόγω αναφορών, που οι νομοθέτες αντιλήφθηκαν σαν βωμολοχία και εν μέρει λόγω μίας εικόνας γυναικείου γυμνού. Είπαν δε, ότι τα θέματα του βιβλίου ήταν «υπερβολικά προσανατολισμένα προς τους ενήλικες». Ο συγγραφέας ονόμασε την κίνηση αυτή «Οργουελιανή».

«Υπάρχει μόνο ένα είδος ανθρώπων που θα ψήφιζαν για την απαγόρευση του Maus, όπως κι αν αυτοαποκαλούνται, αυτές τις μέρες», σχολίασε ο graphic novelist Neil Gaiman, ο οποίος έχει εβραϊκή ρίζα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments