Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Οι κινήσεις των χωρών της Ευρωζώνης για να αποφύγουν την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: Οι κινήσεις των χωρών της Ευρωζώνης για να αποφύγουν την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας
Ενεργειακή κρίση: Η ενεργειακή κρίση πλέον χτυπά την πόρτα των περισσότερων χωρών παγκοσμίως και παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων και ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής καθώς και στην βενζίνη.

Η ενεργειακή κρίση πλέον χτυπά την πόρτα των περισσότερων χωρών παγκοσμίως και παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων και ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής καθώς και στην βενζίνη. Αρκετές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα προσπαθούν να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει για τρίτη φορά να στηρίξει τους ευάλωτους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.

Ενεργειακή κρίση: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Το κόστος ζωής στις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε νέο υψηλό ρεκόρ την περασμένη Τετάρτη. Οι τιμές καταναλωτή έχουν εκτιναχθεί 5,1 τοις εκατό από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, από 5 τοις εκατό τον Δεκέμβριο και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ενέργεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανόδου, καθώς οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη σε ολόκληρη την ήπειρο και πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 28,6% τον Ιανουάριο στις 19 χώρες της ευρωζώνης.Οι αυξήσεις τροφοδοτούνται από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και υπογραμμίζουν την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από αυτά.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να παρέμβουν και πολλές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν νέα μέτρα για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής για τους πολίτες τους.

Πηγή φωτογραφίας: Pexels

Ενεργειακή κρίση: Αναλυτικά παραδείγματα με μέλη της Ευρωζώνης

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει μια επιπλέον χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

Ισπανία

Η Ισπανία μείωσε πολλούς φόρους για να προσπαθήσει να μειώσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών, σχεδιάζοντας αρχικά να διατηρήσει τους χαμηλότερους συντελεστές μέχρι το τέλος του έτους, πριν αποφασίσει τον Δεκέμβριο να τους διατηρήσει χαμηλότερους μέχρι τον Μάιο του 2022.

Γαλλία

Με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν τον Απρίλιο, η κρίση κόστους ζωής είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς χαράζει την πορεία του για μια δεύτερη θητεία και η κυβέρνησή του ενήργησε γρήγορα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας EDF αναγκάστηκε να δεχτεί ένα χτύπημα 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και να περιορίσει τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας στο 4 τοις εκατό φέτος, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος.

Ιταλία

Η Ιταλία αντιμετώπιζε υψηλές τιμές ενέργειας ακόμη και πριν από τις πρόσφατες αυξήσεις. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η άνοδος των τιμών για τους καταναλωτές, η ιταλική κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιούλιο για να περιορίσει τις αυξήσεις στους λιανικούς λογαριασμούς ενέργειας.

Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει αύξηση 2 τοις εκατό στον κατώτατο μισθό και θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές ακίνητης περιουσίας κατά 13 τοις εκατό για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments