Διεθνή

Η Πολωνία ετοιμάζεται για «έως και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες» από την Ουκρανία στο ενδεχόμενο πολέμου

Η Πολωνία ετοιμάζεται για «έως και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες» από την Ουκρανία στο ενδεχόμενο πολέμου
Πολωνία: Παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η χώρα μπορεί να κάνει πολλά με τη διαχείριση ενός τέτοιου προσφυγικού κύματος.

Οι πολωνικές αρχές προετοιμάζονται για μαζική εισροή προσφύγων στο ενδεχόμενο που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Βέβαια χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας μετά τις συναντήσεις του με τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας ανέφερε το τελικό αποτέλεσμα.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και [έχουμε] λάβει μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κύμα έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μάσιετζ Γουάσικ. Πολωνία

«Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται υπό την προστασία της Πολωνίας

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αλληλεγγύη με την Ουκρανία καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται και είπε ότι οι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής θα είναι «πραγματικοί πρόσφυγες» και θα λάβουν βοήθεια. «Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται υπό την προστασία της Πολωνίας και δεν θα πούμε όχι στο να τους βοηθήσουμε».

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η Πολωνία έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει μια τόσο τεράστια εισροή ανθρώπων. Μια ουκρανική κρίση θα ήταν πολύ διαφορετική από την πρόσφατη που ξέσπασε στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα εισόδου χωρίς βίζα και η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο αλλού.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανέφερε ότι «παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση σε σχέση με την κρίση στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα». «Η κατάσταση αναλύεται σε συνεχή βάση σε στενή συνεργασία με τη Συνοριοφυλακή και το Γραφείο Αλλοδαπών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θέσεων σε κέντρα για αλλοδαπούς», πρόσθεσε το υπουργείο. Πολωνία

Η χώρα διαθέτει περίπου 2.000 σημεία για στέγαση προσφύγων σε 10 κέντρα που διευθύνονται από το Γραφείο Αλλοδαπών

Ωστόσο, οι αρχές δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα βήματα που έχει κάνει για να χειριστούν το σενάριο ενός πολέμου στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, πολλοί παρατηρητές εκφράζουν και αυτοί τις αμφιβολίες τους για το εάν η Πολωνία μπορεί να κάνει πολλά στη διαχείριση ενός τέτοιου προσφυγικού κύματος. Όπως αναφέρουν, η χώρα διαθέτει περίπου 2.000 σημεία για στέγαση προσφύγων σε 10 κέντρα που διευθύνονται από το Γραφείο Αλλοδαπών, το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για τη μετανάστευση.

«Το να λέμε ότι η Πολωνία θα βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο είναι απλώς ανεύθυνο», είπε η Αγκνιέζκα Κόσοβιτς, η οποία είναι επικεφαλής του Πολωνικού Φόρουμ Μετανάστευσης, μιας ΜΚΟ που προωθεί τα δικαιώματα των μεταναστών στην Πολωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments