Άποψη

Η επενδυτική βαθμίδα, ο Σταϊκούρας και οι εκλογές

Η επενδυτική βαθμίδα, ο Σταϊκούρας και οι εκλογές
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τον εθνικό στόχο της αλλαγής της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσα στις επόμενες 20 ήμερες, δηλαδή αρχές Μαρτίου, αναμένεται ότι θα δοθούν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σε ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη οι συστηματικές τράπεζες έχουν απευθύνει τις σχετικές προσκλήσεις και το ενδιαφέρον, όπως καταγράφεται, χαρακτηρίζεται ως παρά πολύ σημαντικό.

Στοιχείο που δεν περνά απαρατήρητο ούτε στο επιχειρείν της χώρας ούτε στο πολιτικό σύστημα,που ήδη ετοιμάζεται για την εκλογική αναμέτρηση. Μια φιλολογία που ο Χρήστος Σταϊκούρας την απεχθάνεται κυριολεκτικά. Κανείς, φυσικά, υπουργός Οικονομικών, δεν θέλει να ακούει για πρόωρες εκλογές. Ιδιαίτερα ο νυν Τσάρος-για να μιμηθούμε παλαιότερη Πασοκική έκφραση-της εθνικής οικονομίας που διακρίνει τη στενωπό που έχει εισέλθει η χώρα. Μπορεί να βλέπει και φαίνεται πως θα δικαιωθεί την ανάπτυξη να ξεπερνάει το 8.5% αλλά ακόμη και αν αύριο υπάρξει αποκλιμάκωση του Ουκρανικού ζητήματος, τα απόνερα της κρίσης θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την εθνική οικονομία για αρκετό καιρό. Τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει κινητικότητα

Τόσο για τη προοπτική και επιπλέον μέτρων για ενίσχυση των μικρομεσαίων πολιτών και ενδεχομένως μικροεπιχειρήσεων-ας μη ξεχνάμε πως είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας-όσο και για την υπόθεση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως, είναι, περίπου γνωστό, εκείνοι που θα μπούν στην πρώτη «φουρνιά» δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι και οι πιο «κερδισμένοι». Η πρώτη «φουρνιά» ως γνωστόν περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,57 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν με επιτόκιο 0,35%. Επιτόκιο που έχει κλειδώσει από τη Ευρώπη και ακολουθούν και οι συστημικές τράπεζες. Στο ταμπλό έχει μπει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα διαχειριστεί περί τα 5,5 δις., ευρώ από τα 12,5 του Ταμείου.

Στη πορεία αυτή που μόλις ξεκινάει θα πρέπει να προστεθεί και η υπόθεση του Τουρισμού. Τα κλεισμένα συμβόλαια ξεπερνούν προσώρας, το 85% του σωτηρίου έτους 2019, όταν ο τουριστικός πληθυσμός που επισκέφθηκε τη χώρα είχε ξεπεράσει τα 31,5 εκατομμύρια! Κάποιοι ενδεχομένως αισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμη και για κάλυψη του 93%, του 2019. Ταυτοχρόνως η χώρα διεκδικεί την υλοποίηση της υπογεγραμμένης συμφωνίας από το 2018, εξόδου από την εποπτεία. Ουσιαστικά θα αποτελεί και τη τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Μια πορεία που φθάνει στη κορύφωση της με τον εθνικό στόχο της αλλαγής της επενδυτικής βαθμίδας

Από τα σκουπίδια στους μεγάλους επενδυτικούς οίκους. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό προαπαιτείται εκτός των τεχνικών οικονομικών ζητημάτων που αξιολογούν οι επενδυτικοί οίκοι και η απόλυτη πολιτική σταθερότητα. Σε περιπτώσεις που η οικονομία πηγαίνει καλά αλλά ενυπάρχει πολιτική σύγκρουση, οι διεθνείς οίκοι στέκονται πολύ επιφυλακτικοί.

Με άλλα λόγια αν η αλλαγή της επενδυτικής βαθμίδας επιτευχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023, τότε η ισχυρή κυβέρνηση που απαιτείται θα προκύψει νωρίτερα; Δηλαδή, οι εκλογές προγραμματίζονται για το τέλος του τρέχοντος έτους;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν θα βγει από την οδό Νίκης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν θέλει να σκεφτεί εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Επιλογή και συμπεριφορά που είχε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και το κύμα της ενεργειακής κρίσης δεν λύνονται με μια πρόωρη προεκλογική περίοδο που σημειωτέον θα διαρκέσει, πέραν του διμήνου. Με την οικονομία να βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού, την έναρξη των σχολείων, το νέο  επερχόμενο χειμώνα και αναμενόμενες αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ρεύμα.

Και μόνο που η συζήτηση επικεντρώνεται συνεχώς στις ημερομηνίες των εκλογών, για την εθνική οικονομία είναι «ψυχολογία ύφεσης», όπως λένε και οι τεχνοκράτες…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments