Διεθνή

Διαπραγματεύσεις Ουκρανία: Νέες συνομιλίες σε 2 ημέρες

Διαπραγματεύσεις Ουκρανία: Νέες συνομιλίες σε 2 ημέρες

Πηγή Φωτογραφίας: Pranbhat Khabar

Διαπραγματεύσεις Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί πρόοδος.

Οι διαπραγματεύσεις για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία ολοκληρώθηκαν μετά από επτά ώρες. Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογο του για να του θέσει τέσσερις όρους

Την ίδια ώρα ο Ζελένσκι ξεκίνησε την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Ουκρανίας στην ΕΕ. Στο αίτημα του αυτό για άμεση ένταξη “υπογράφουν” προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα με διαδικασία fast track.

Οι όροι του Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες επικοινώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, όπου του μίλησε για τους τέσσερις όρους που πρόκειται να θέσει στους Ουκρανούς προκειμένου να βρουν μία κοινή λύση.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Από την αρχή της σύγκρουσης, ήταν σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς». Το έτερον σκέλος, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει τερματισμός του φλερτ με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.

Το επικοινωνιακό όπλο του Ζελένσκι

Όπως επισημαίνει ο Guardian, οι κυρώσεις που θεωρούνταν «άπιαστο όνειρο» για τους Ουκρανούς πριν από μια εβδομάδα έχουν γίνει πραγματικότητα. Ο ρυθμός με τον οποίο η Δύση έχει συμφωνήσει στις νέες κυρώσεις έχει, επίσης, αφήσει τους δικηγόρους, τους αξιωματούχους και τους τραπεζίτες να τρέχουν, όπως παραδέχονται αξιωματούχοι, καθώς εργάζονται υπό σοβαρή πίεση για να μετατρέψουν τα πρωτοσέλιδα σε πραγματικότητα.

«Μόνο το Σάββατο, ο Ζελένσκι τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, στον πρόεδρο της Ελβετίας, Ιγνάσιο Κάσι, στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον Πάπα, τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, και τέλος τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Την προηγούμενη ημέρα, ο αριθμός των τηλεφωνημάτων ήταν παρόμοιος. Όλα επικεντρώθηκαν σε αιτήματα για όπλα και αυστηρότερες κυρώσεις.

Το πώς ακριβώς ο Ζελένσκι κατάφερε να κάνει αυτά τα τηλεφωνήματα, να συσπειρώσει το εσωτερικό μέτωπο και να διοικεί τον στρατό του. Κάποιος που τον έχει δει την ώρα της δουλειάς λέει: «Είναι πολύ άμεσος, πολύ παθιασμένος και πολύ πρακτικός». Όμως τα τηλεφωνήματα απέφεραν καρπούς και βοήθησαν στην αλλαγή του κλίματος.

Σφίγγει ο κλοιός για την οικονομία της Ρωσίας

Στενεύει ο κλοιός για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τις απανωτές κυρώσεις για την ουκρανική κρίση. Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε δύσκολο σημείο. Ο λόγος είναι ότι αντιμετωπίζει την πιθανότητα επιβολής capital controls, αλλά και αναγκαστική τραπεζική αργία ανάλογη με αυτή που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), της παγκόσμιας ένωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που αριθμεί περισσότερες από 450 τράπεζες – μέλη από περισσότερες από 70 χώρες.

Ασκείται πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

To IIF αναφέρει πως αν και οι δυτικοί σύμμαχοι φαίνεται ότι επέλεξαν για την ώρα μια στοχευμένη προσέγγιση, που αφήνει περιθώρια για εμπορικούς διακανονισμούς που αμβλύνουν τον αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο αριθμός και η συστημική φύση των ιδρυμάτων που επιλέχθηκαν για τις κυρώσεις που σχετίζονται με το SWIFT εξακολουθούν να έχουν σημαντική σημασία και αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας και στην ευρύτερη οικονομία.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από μια πιθανή μελλοντική συμπερίληψη πρόσθετων τραπεζικών ιδρυμάτων και μόνο στις κυρώσεις, θα ασκούσε πίεση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την όξυνση των ήδη εμφανιζόμενων τραπεζικών προβλημάτων.

Που στοχεύουν οι κυρώσεις

Το IIF υπογραμμίζει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στοχεύουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, προκαλώντας καταθετικές εκροές και αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξάνει τα επιτόκια και να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Κατά την ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα αναγκαστεί να θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και πιθανώς να κηρύξει τραπεζική αργία, καθώς επιταχύνεται το bank run και η ζήτηση για συνάλλαγμα συνεχίζει να αυξάνεται απότομα.

«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε αρνητική ανάπτυξη σε μια οικονομία που έχει ήδη παρεμποδιστεί από τον αυξανόμενο απομονωτισμό», αναφέρει ο διεθνής φορέας.

Τέλος, το IIF αναγνωρίζει πως ως απάντηση στην επιβολή κυρώσεων το 2014 και εν μέσω φόβων για πρόσθετα μέτρα στο μέλλον, η Ρωσία δημιούργησε ένα δικό της σύστημα για εγχώριες πληρωμές χονδρικής και λιανικής, αλλά αν και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό, ακόμη και σήμερα μέσω του SWIFT περνούν πενταπλάσιοι όγκοι συναλλαγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments