Διεθνή

Πούτιν: Το μυστήριο της περιουσίας Πούτιν – Εκτιμήσεις για αμύθητα ποσά

Πούτιν: Το μυστήριο της περιουσίας Πούτιν – Εκτιμήσεις για αμύθητα ποσά
Αν και δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για το μέγεθος της περιουσίας του Ρώσου προέδρου, ωστόσο αναλυτές κάνουν λόγο για ποσά που προκαλούν ίλιγγο

Ως ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες στον κόσμο φέρεται ότι είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις.

Σύμφωνα με επίσημες αποκαλύψεις από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος κερδίζει εισόδημα 140.000 δολαρίων και έχει τρία αυτοκίνητα, ένα τρέιλερ και ένα διαμέρισμα 74 τμ. Χρησιμοποιεί επίσης ένα διαμέρισμα 130 τμ στη Μόσχα. Ωστόσο, ο στενός κύκλος του Πούτιν είναι εξαιρετικά πλούσιος, υποδηλώνοντας ότι ο πρόεδρος είναι πιο πλούσιος από ό,τι αφήνει να εννοηθεί το Κρεμλίνο. Διαρροές όπως τα Panama Papers και τα Pandora Papers , που περιείχαν πληροφορίες για όσους έκρυβαν χρήματα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, αποκάλυψαν ότι Ρώσοι με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν έχουν συγκεντρώσει περιουσίες που εκτείνονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Εκτιμήσεις για περιουσία που φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των προσωπικών κυρώσεων στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σημείωσε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι στη Ρωσίa απαγορεύεται να διατηρούν λογαριασμούς ξένων τραπεζών. Υπάρχουν ελάχιστες εκτιμήσεις για τον πραγματικό πλούτο του Πούτιν, αλλά αυτές που υπάρχουν τοποθετούν τον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Ο Στάνισλαβ Πελκόφσκι, Ρώσος πολιτικός αναλυτής και κριτικός του Πούτιν, υπολόγισε ότι ο Πούτιν είχε καθαρή περιουσία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012, με βάση τους ισχυρισμούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει μερίδια σε ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Gazprom και η Surgutneftegas.

Ο Aντερς Ασλουντ, Σουηδός οικονομολόγος και συγγραφέας του Russian’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν έχει περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Άσλουντ στήριξε τον υπολογισμό του στον πλούτο των έμπιστων ανθρώπων του Πούτιν. Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι οι φίλοι του Πούτιν κατέχουν μεταξύ 500 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας για λογαριασμό του Ρώσου προέδρου.

Ίσως η πιο ακραία εκτίμηση για την περιουσία του Πούτιν προήλθε από τον χρηματοδότη Μπίλ Μπρόουντερ -έναν σφοδρό επικριτή του Ρώσου προέδρου και έναν από τους κύριους υποστηρικτές του νόμου Μαγκνίτσκι ο οποίος κατέθεσε στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017 ότι πίστευε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν «ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στον κόσμο», με περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται συνολικά σε 200 δισ. δολάρια. Αυτό το ποσό θα έκανε τον Πούτιν πλουσιότερο από τον Τζεφ Μπέζος, τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ιλον Μάσκ. Ο Browder στήριξε τον υπολογισμό του στην πεποίθησή του ότι ο Πούτιν διέταξε τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ρωσίας να του προσφέρουν το ήμισυ της περιουσίας τους μετά τη σύλληψη το 2003 του Μιχαίλ Χοντορόφσκι , ιδρυτή της εταιρείας πετρελαίου Yukos και κάποτε πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, ο οποίος φυλακίστηκε για απάτη.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια υπολογισμού του πλούτου του Βλάντιμιρ Πούτιν χάνει την ουσία. Λένε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ελέγχει τόσο μεγάλο μέρος της ρωσικής οικονομίας που η προσπάθεια δεν έχει νόημα. Όπως υποστήριξε ο εξόριστος Ρώσος δισεκατομμυριούχος Σεργκέι Πουγκάτσεφ στον Guardian το 2015, «Ό,τι ανήκει στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Πούτιν θεωρεί ότι είναι δικό του… Οποιαδήποτε προσπάθεια υπολογισμού της καθαρής του αξίας δεν θα πετύχει». Ανακοινώνοντας τις διευρυμένες κυρώσεις την Πέμπτη, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τα στοχευόμενα άτομα «άτομα που κερδίζουν προσωπικά από τις πολιτικές του Κρεμλίνου και τα οποία πρέπει να μοιραστούν τον πόνο».

Αποτελεσματικές ή όχι οι κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές είναι οι προσωπικές κυρώσεις στο πάγωμα των οικονομικών των ατόμων ή στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Οι στοχευμένες κυρώσεις μπορεί «να είναι οριακά αποτελεσματικές μόνο όταν αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν τους πόρους της Ρωσίας ως τον προσωπικό τους κουμπαρά», υποστηρίζουν ο Εντουαρντ Φίσμαν του Atlantic Council και ο Κρίς Μίλερ του Πανεπιστημίου Tufts σε άρθρο για το Politico. Καθοδηγώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ρωσίας, η ελίτ της χώρας θα μπορούσε να συνεχίσει να επωφελείται από την οικονομική δραστηριότητα, ακόμη κι αν της απαγορεύεται η πρόσβαση στους προσωπικούς της λογαριασμούς στη Δύση.

Στις 7 Φεβρουαρίου, γερμανικές πηγές ανέφεραν ότι το Graceful —ένα σούπερ γιοτ που φέρεται να ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο— απέπλευσε εσπευσμένα από το Αμβούργο πριν ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες επισκευές.

Πηγή: Fortune/ertnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments