Οικονομία

Ουκρανία: Εκτινάχθηκαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά

Ουκρανία: Εκτινάχθηκαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ουκρανία: Εκτινάχθηκαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία.Το ράλι των τελευταίων μηνών, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αύξησης στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ειδικά των μετάλλων, έχει εκτινάξει τις τιμές σε όλα τα οικοδομικά υλικά.

Εκτινάχθηκαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία. Οι κατασκευαστές αναφέρουν πως το κόστος κατασκευής ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 1.300-1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το κόστος των ανακαινίσεων καταγράφει αυξήσεις εξωπραγματικές που μπορεί να πλησιάζουν και το 50-60% ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χημικών και τσιμέντου προσπάθησαν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους μετακυλώντας πρόσθετο κόστος στους πελάτες.

Το ράλι των τελευταίων μηνών, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αύξησης στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ειδικά των μετάλλων, έχει εκτινάξει τις τιμές σε όλα τα οικοδομικά υλικά.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με σημαντική αύξηση της τάξης του 7,3% στις τιμές των οικοδομικών υλικών άρχισε το 2022.

Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: ηλεκτρική ενέργεια (56,7%), πετρέλαιο κίνησης – diesel (26,3%), σίδηρο οπλισμού (17,4%), αγωγούς χάλκινους (14,3%), σωλήνες χαλκού (12,5%), τούβλα (10,4%), θερμαντικά σώματα (8,1%), πλαστικούς σωλήνες (8,1%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (6,6%), παρκέτα (6,2%), υαλοπίνακες ασφαλείας (5,9%), εντοιχισμένα ντουλάπια (5,5%), ξυλεία οικοδομών (5,3%), κουφώματα αλουμινίου (4,7%), έτοιμο σκυρόδεμα (4,1%), πόρτες εσωτερικές (4,1%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (3,5%), παράθυρα ξύλινα (3,3%), τσιμέντο (3,2%) και μαρμαρόπλακες (3%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 4,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments