Διεθνή

Εισβολή στην Ουκρανία: Το βράδυ ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων

Εισβολή στην Ουκρανία: Το βράδυ ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων
Εισβολή στην Ουκρανία: Ουκρανία και Ρωσία αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους το βράδυ της Τετάρτης.

Η εισβολή στην Ρωσία συνεχίζεται, οι Ρώσοι φαίνεται να σχεδιάζουν επίθεση ακόμα και σε πυρηνικούς σταθμούς. Παρόλα αυτά, Ουκρανία και Ρωσία θα συνεχίζουν τις συνομιλίες το βράδυ της Τετάρτης όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγή από το ουκρανικό προεδρικό γραφείο.

Ο Ντμίτρι Πέσκοφ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την ετοιμότητα για την έναρξη δεύτερου γύρου συνομιλιών απόψε με Ουκρανούς αξιωματούχους. Αν και η επανέναρξη συνομιλιών είχε ανακοινωθεί για σήμερα, οι δηλώσεις νωρίτερα του συμβούλου του προέδρου Ζελένσκι, Μιαχαΐλο Ποντόλιακ, έκαναν πολλούς να αμφιβάλουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διαλόγου.

Το μπρα ντε φερ της διαπραγμάτευσης

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι είχε πει στο Reuters ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών «τελεί υπό συζήτηση», ενώ προσέθεσε ότι χρειάζεται μία ουσιαστική ατζέντα πάνω στην οποία να μπορούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», είχε δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Ωστόσο και ο ίδιος ο Πεσκόφ είχε αναφέρει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά τις συνομιλίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων προτού μπορέσουν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία.

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ζελένσκι: «Σταμάτα να μας βομβαρδίζεις για να συνομιλήσουμε»

Στο μεταξύ, με μία ηχηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μία συνέντευξη που έδωσε μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία.

Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα είχε σκοπό να «σύρει» τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments