Οικονομία

Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε τις επτά ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέει από το SWIFT

Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε τις επτά ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέει από το SWIFT
Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τις επτά ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέει από το σύστημα SWIFT λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασίσει. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τις επτά ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέει από το σύστημα SWIFT λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασίσει. Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.

Στις 27 Φεβρουαρίου, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ δυτικών ηγετών, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές τράπεζες που εντάχθηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα, θα αποκλειστούν από το διεθνές σύστημα SWIFT.

Πηγή φωτογραφίας: Pagenews.gr

Sberbank Europe: Η πρώτη τράπεζα που οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση

Ξεκίνησαν ήδη να γίνονται ορατές οι οικονομικές συνέπειες από το SWIFT που έχει επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι η τράπεζα Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή.

Η αυστριακή μητρική τράπεζα Sberbank Europe AG ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Sberbank της Ρωσίας, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία (50% συν μία μετοχή με δικαίωμα ψήφου).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments