Πολιτισμός

Τα μουσεία της Ουκρανίας αγωνίζονται για να σώσουν έργα τέχνης και μνημεία

Τα μουσεία της Ουκρανίας αγωνίζονται για να σώσουν έργα τέχνης και μνημεία
Μουσεία: «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να καταστρέφουν την ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά»

Έχουν περάσει 6 ημέρες από την ημέρα που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Από τότε, ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους βομβαρδισμούς, τα τανκς και τις επιθέσεις των Ρώσων στρατιωτών, που αναγκάζουν χιλιάδες πρόσφυγες να φύγουν από την χώρα. Όσο τα ρωσικά τανκς έμπαιναν στη χώρα και πολίτες προσπαθούσαν να προστατευτούν, τα μουσεία της χώρας αντιμετώπιζαν ακόμη μία δύσκολη πρόκληση: να προστατεύσουν τις συλλογές τους, την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Τα μουσεία της χώρας δεν ήταν προετοιμασμένα όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με ρουκέτες και τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη χώρα το πρωί της Πέμπτης.Η Ουκρανία φιλοξενεί χιλιάδες μουσεία, που κυμαίνονται από μικρά, ιδιωτικά ιδρύματα έως μεγάλες κρατικές συλλογές στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, και την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα. Οι κρατικές συλλογές περιλαμβάνουν σημαντικά έργα ουκρανικής και ρωσικής τέχνης, κλασικά και βυζαντινά αντικείμενα· και πίνακες των Μπελίνι, Γκόγια, Ρούμπενς και Ζακ Λουί Νταβίντ.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, στόχος τους είναι μόνο οι στρατιωτικές βάσεις, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελίνσκι, να ισχυρίζεται ότι ψεύδονται. «Λένε ότι οι πολίτες δεν είναι στόχος τους. Αυτό είναι ψέμα. Δεν κάνουν διακρίσεις» ανέφερε συγκεκριμένα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι ούτε ο πολιτισμός είναι ασφαλής.

Τι αναφέρει το δημοσιεύμα

Σύμφωνα με ένα πρώτο δημοσίευμα των New York Times, η Aleksandra Kovalchuk, διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών Οδησσού δήλωσε ότι κατά την εισβολή, το προσωπικό του μουσείου κρύφτηκε στο υπόγειο, προσπαθώντας να οργανώσουν την προστασία της συλλογής τους.

Παράλληλα, η διευθύντρια του Mystetskyi Arsenal National Art and Culture Museum Complex, Olesia Ostrovska-Liuta, μίλησε στο artnet.news και δήλωσε ότι όσο προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού του μουσείου και των οικογενειών τους, η προστασία της συλλογής του μουσείου είναι επίσης σοβαρή για εκείνη. «Έργα των Kazimir Malevich, Vasyl Yermylov, Alexander Bogomazov, Anatol Petrytsky και Viktor Zaretsky, είναι μόνο λίγα από τα έργα της συλλογής μας» έγραψε.

Το Arsenal βρίσκεται στην καρδιά του Κιέβου, σε ένα ιστορικό κτίριο δίπλα στο Kyiv-Pechersk Lavra, που αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η UNESCO «ανησυχεί βαθιά για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία» και κάλεσε για σεβασμό της «Σύμβασης της Χάγης για την Προστασία της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας σε περίπτωση Ένοπλης Σύγκρουσης» και των δύο πρωτόκολλων της του 1964 και του 1999, για την αποφυγή της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο npr.org, αρχαία έργα, όπως οι χρυσοί θησαυροί της Κριμαίας που είχαν επιστραφεί στην Ουκρανία, βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, αφού είναι πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να επιχειρήσουν να τα μεταφέρουν και πάλι στην Ρωσία, κάτι που επίσης θα αποτελούσε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Όσο και να παλεύουν όμως οι επιμελητές των μουσείων, ειδικοί που έχουν παρακολουθήσει ανάλογες προσπάθειες στο Ιράκ και τη Συρία, πιστεύουν ότι δυστυχώς μάλλον είναι αργά. Αν και πολύτιμα ουκρανικά έργα θα έπρεπε να εκκενωθούν, η σκληρή αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορέσουν να μεταφερθούν πιο ασφαλή μέρη της χώρας ή του εξωτερικού.

Οι εργαζόμενοι στα μουσεία στην Ουκρανία, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, περιμένουν με αγωνία οποιαδήποτε νέα, με ορισμένα ιδρύματα αμέσως κοντά στην πιθανή πρώτη γραμμή να ζουν σε διαρκές κενό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments