Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βίντεο αφιερωμένο στην Ουκρανία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βίντεο αφιερωμένο στην Ουκρανία
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μετά το ψήφισμα για γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας, ο θεσμός ζητά περισσότερη στήριξη από τα κράτη μέλη και κυρώσεις στην Ρωσία.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία έγινε η ιστορική παρέμβαση του Ζελένσκι. Την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε η παροχή στήριξης και η άμεση έναρξη της διαδικασίας ένταξης της χώρας.

Τώρα,  σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα την παράνομη εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία και ζήτησαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Κάλεσαν, επίσης, τις χώρες της ΕΕ να παράσχουν ταχύτερα στην Ουκρανία αμυντικά όπλα και να ανακαλέσουν όσες βίζες έχουν χορηγηθεί σε Ρώσους ιδιώτες με μεγάλη περιουσία και στις οικογένειές τους. Ζήτησαν δε να εγκριθούν γρήγορα στοχευμένες κυρώσεις κατά όσων ευθύνονται για τη μεγάλη διαφθορά που επικρατεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν ακόμα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν προκειμένου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Δείτε το βίντεο

Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ

Το ψήφισμα καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν προκειμένου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Η σχετική διαδικασία πρέπει να είναι συμβατή με το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να βασίζεται στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα, όπως αναφέρεται στο κείμενο. Στο μεταξύ η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

]Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία έγκριση των κυρώσεων από την ΕΕ, επιθυμούν ωστόσο να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να περιοριστούν οι εισαγωγές των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ρωσία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε νέα επένδυση από την ΕΕ στη Ρωσία, αλλά και το αντίστροφο. Όλες οι ρωσικές τράπεζες θα πρέπει να εξοβελιστούν από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ρωσία θα πρέπει να αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT. Λόγω της άμεσης στήριξης που παρέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Λευκορωσία θα πρέπει επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο σειράς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της από το σύστημα SWIFT.

 european-parliament-1274765_1920-768x453-1

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments