Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και επεισόδια ξεκινά ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Μόσχας - Κιέβου.

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με μήνυμα του ο Ζελένσκι αξιώνει πολεμικές αποζημιώσεις από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ήδη αρχίσει την επιβολή αντιμέτρων για τις κυρώσεις της Δύσης.

Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής, όσο και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Με ελικόπτερο η αποστολή των Ουκρανών

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο δέυτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, η ουκρανική πλευρά επιβεβαίωσε την αναχώρησή της, με την ανάρτηση-δήλωση του συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak, ο οποίος πέταξε με με ελικόπτερο προς τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

«Ξεκινάμε σε δύο ώρες. Το ελάχιστο πρόγραμμα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Περαιτέρω, ανάλογα με τις περιστάσεις» έγραψε ο Νταβίντ Αρακαμία, μέλος της ουκρανικής αποστολής, στο Facebook.

Ζελένσκι: Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε

Εν τω μεταξύ, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλούσε στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα νέο βίντεο. Ανέφερε ότι οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, αλλά λέει ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας – στη στόχευση περιοχών αμάχων – δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να αντισταθεί στο σχέδιο της Μόσχας για γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης. «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε ευθέως στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο: «Πήγαινε στο σπίτι σου!» και ότι πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους όχι σε όλο τον κόσμο «αλλά στο σπίτι σου». «Υπάρχουν αρκετοί εκεί. Περίπου 150 εκατομμύρια» είπε.

Μετά από μέρες βομβαρδισμών στις πόλεις της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανοικοδομηθεί και ότι η Ρωσία θα μάθει για τις «αποζημιώσεις». «Ακόμα κι αν καταστρέψετε όλους τους ουκρανικούς καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες μας, δεν θα καταστρέψετε την πίστη μας, την ειλικρινή μας πίστη στην Ουκρανία και τον Θεό, την πίστη στους ανθρώπους», σημείωσε. «Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη». «Και λέμε στη Ρωσία – μάθετε τις λέξεις “αποζημιώσεις” και “συνδρομές”. Θα πληρώσετε πλήρως για όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας, εναντίον κάθε Ουκρανού» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο όρος του Λαβρόφ

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφυ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι «η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αφού οι διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας δεν κατέληξαν κάπου.

Επανέλαβε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα νεοναζιστικό καθεστώς και λέει ότι οι συμμορίες λεηλατούν πόλεις και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης και συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί «προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες». Τόνισε δε ότι Μόσχα θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι το «τέλος».

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments