Nέα της αγοράς

Αυτός είναι ο λόγος που παραμένει ανοιχτό το εργοστάσιο της HGI στην Ουκρανία – Τι λέει ο Έλληνας βιομήχανος

Αυτός είναι ο λόγος που παραμένει ανοιχτό το εργοστάσιο της HGI στην Ουκρανία – Τι λέει ο Έλληνας βιομήχανος

Πηγή Φωτογραφίας: instagram - Accenture

HGI: "Μέχρι να διακοπεί τελείως το φυσικό αέριο και η ηλεκτροδότηση, το εργοστάσιο θα παραμείνει σε λειτουργία" λέει ο Έλληνας βιομήχανος.

Κανονικά συνεχίζει να λειτουργεί το εργοστάσιο που διαθέτει η Hellenic Glass Industry (πρώην Yioula), συμφερόντων της οικογένειας Βουλγαράκη, στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ, η οποία βρίσκεται 120 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, παρά την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία.

Φωτογραφία – LinkedIn

“Μέχρι να διακοπεί τελείως το φυσικό αέριο και η ηλεκτροδότηση, το εργοστάσιο θα παραμείνει σε λειτουργία” δηλώνει στο Capital.gr ο Αναστάσιος Βουλγαράκης, εκ των μετόχων της της ελληνικής εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η διοίκηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναστολή της παραγωγικής διαδικασίας παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της βούλησης των εργαζομένων, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, παραμένοντας στο πόστο τους.

“Πρόκειται για έναν λαό με υψηλό φρόνημα. Το ίδιο το προσωπικό παραμένει στο εργοστάσιο και δεν θέλει να φύγει και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους έχουν ακόμη και τρία παιδιά, τα οποία αυτή την στιγμή πολεμούν”, προσθέτει ο κ. Βουλγαράκης και συνεχίζει: “Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να μείνει ανοιχτό, δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, για πόσο καιρό ακόμη”.

Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τους συνεργάτες της στην Ουκρανία, όμως, όπως λέει ο κ. Βουλγαράκης “δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις”.

Παράγονται 1 εκατ. γυάλινα φιαλίδια την ημέρα

Το εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί περίπου 250 εργαζόμενους λειτουργεί από το 2005 στη Ζιτόμιρ, μια επαρχιακή πόλη με 400 χιλιάδες κατοίκους, η οποία αν και έχει δεχθεί επιθέσεις, μέχρι στιγμής δεν είναι τέτοιου μεγέθους όπως σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει, ενδεχομένως και άμεσα. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της HGI, παράγονται περίπου 1 εκατομμύριο γυάλινα φιαλίδια την ημέρα τα οποία κατευθύνονται στη φαρμακοβιομηχανία και χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία φαρμάκων.

Υπό κανονικές συνθήκες, το 70% της συνολικής παραγωγής διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ το υπόλοιπο 30% απορροφάται από την εσωτερική αγορά, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας. Επί του παρόντος και για άγνωστο χρονικό διάστημα, η μεταφορά των γυάλινων φιαλιδίων σε άλλες χώρες έχει “παγώσει” και επομένως οι ποσότητες που παράγονται πλέον διοχετεύονται αποκλειστικά εντός των ουκρανικών συνόρων.

Φωτογραφία – www.newglass.bg

Η δραστηριότητα του εργοστασίου στην Ουκρανία συμβάλλει κατά 50% στον τζίρο της HGI ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από το δεύτερο εργοστάσιο που διατηρεί στη Βουλγαρία

Θυμίζουμε ότι πριν περίπου έξι χρόνια, η οικογένεια Βουλγαράκη αποφάσισε να πουλήσει την υαλουργία Yioula στην πορτογαλική εταιρεία ΒΑ Vidro και αντί χρηματικού τιμήματος, διατήρησε υπό τον έλεγχό της τα εργοστάσια που παράγουν ποτήρια στη Βουλγαρία και γυάλινες φαρμακευτικές συσκευασίες στην Ουκρανία.

Αυτή δεν είναι η μοναδική ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που διαθέτει παρουσία στην ουκρανική αγορά. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται η Coca-Cola HBC και ο όμιλος Γρ. Σαράντης με τη θυγατρική Ergopack, οι οποίες προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων τους στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η δραστηριότητα της Coca-Cola HBC στο Κίεβο μετρά περισσότερα από 20 χρόνια ενώ διατηρεί εμπορικές σχέσεις με 1.400 τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές στην ουκρανική αγορά.

Από την άλλη, ο όμιλος Γρ. Σαράντης έχει δραστηριότητες σε Ουκρανία και Ρωσία, μέσω των κατά 100% θυγατρικών του Ergopack και Hoztorg αντίστοιχα. Την περσινή χρονιά οι πωλήσεις της Ergopack αντιπροσώπευσαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων της εισηγμένης, την ίδια στιγμή που ο κύκλος εργασιών της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσώπευσε το 0,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments