Ελλάδα

Κώστας Παπαϊωάννου: Πέθανε ο σπουδαίος δημοσιογράφος

Κώστας Παπαϊωάννου: Πέθανε ο σπουδαίος δημοσιογράφος

Πηγή Φωτογραφίας: pontosnews

Υπήρξε ο δημιουργός της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι» το 1979, της οποίας διατέλεσε εκδότης και διευθυντής για 26 χρόνια.

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών σήμερα ο σπουδαίος δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου. Υπήρξε ο δημιουργός της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι» το 1979, της οποίας διατέλεσε εκδότης και διευθυντής για 26 χρόνια, μέχρι το 2005.

Γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Σμύρνη. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1956, σε ηλικία 18 ετών, στην εφημερίδα «Ακρόπολις», όπου αρχικά κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ, ενώ στην συνέχεια έκανε ελεύθερο ρεπορτάζ. Έμεινε εκεί μέχρι τη μεταπολίτευση του 1974, οπότε μεταπήδησε στα «Νέα», ως υπεύθυνος για το πολιτικό ρεπορτάζ. Ταυτόχρονα (1975-78), υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αντί».

Το 1979, και ενώ εργαζόταν ως πολιτικός συντάκτης στα «Νέα» ξεκίνησε παράλληλα και την έκδοση του «Ποντικιού», μιας εβδομαδιαίας «πολιτικής – αποκαλυπτικής – σατιρικής εφημερίδας», η οποία προκάλεσε αίσθηση με τα ευρηματικά πρωτοσέλιδά της (συνήθως κάποια γελοιογραφία σε μορφή κολλάζ). Τον Ιούνιο του 2005 ο Παπαϊωάννου συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη και δύο εγγόνια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Ο Κώστας Παπαϊωάννου εργάστηκε σκληρά και έντιμα για μισό αιώνα. Με την παρουσία του και τη δράση του σημάδεψε την ελληνική δημοσιογραφία. Το “Ποντίκι” υπήρξε χώρος ανάδειξης δεκάδων συναδέλφων, που κάτω από την καθοδήγηση και το προσωπικό του παράδειγμα, έκαναν τα πρώτα τους βήματα και στη συνέχεια διακρίθηκαν στον χώρο. Άνθρωπος ευγενής, μειλίχιος, μορφωμένος και διακριτικός σεβάστηκε όσο λίγοι τη δεοντολογία και αγωνίστηκε για την πλουραλιστική ενημέρωση του λαού, πέρα από σκοπιμότητες. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά τον εξαίρετο συνάδελφο και συλλυπείται τους οικείους του. Ιδιαίτερα συλλυπητήρια στην συνάδελφο και κόρη του Ελένη που συνεχίζει στα βήματά του».

Βιβλία του Κώστα Παπαϊωάννου

Η ιστορία της Κυρίας ΟΥ (Καστανιώτης, 1983) Ο δράκος του Σέιχ-Σου: υπόθεση Παγκρατίδη (Το Ποντίκι, 1988) Δέκα μικροί και μεγάλοι νέγροι (Το Ποντίκι, 1989) Ιστορία μιας νύχτας ατέλειωτης (Το Ποντίκι, 1991) Αστυνομική ιστορία (Το Ποντίκι, 1992) Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’48: Υπόθεση Τζωρτζ Πολκ (Το Ποντίκι, 1993) Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’63: Υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη (Το Ποντίκι, 1993) 15 Ιουλίου 1965: «Επιχείρηση ΑποσταΣΙΑ» (Το Ποντίκι, 1995) Αρχίστε από δω τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!… (Το Ποντίκι, 1995) Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει: μια πολιτική ανασκο(λο)πηση της Ιστορίας, 1944-2007 (Καστανιώτης, 2008)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments