Nέα της αγοράς

Σαράντης: Νέο deal στην Πολωνία – Οι εξελίξεις στην ουκρανική αγορά

Σαράντης: Νέο deal στην Πολωνία – Οι εξελίξεις στην ουκρανική αγορά
Σαράντης: Τι σημαίνει για τον όμιλο η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack

Στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας και ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του εργοστασίου της Ergopack, η εισηγμένη εταιρεία Σαράντης «αντεπιτίθεται» ανακοινώνοντας την εξαγορά του 100% της πολωνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης Stella Pack μέσω της θυγατρικής του Sarantis Polska S.A.

Η Stella Pack κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης, με 25 χρόνια παρουσίας στις κατηγορίες συσκευασιών τροφίμων, σακουλών απορριμμάτων και εργαλείων καθαρισμού, καταγράφοντας ετήσιες πωλήσεις που ανέρχονται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά τελεί υπό τις συνήθεις συνθήκες κλεισίματος και εκκρεμεί η έγκριση των αρχών ανταγωνισμού στις χώρες δραστηριότητας της Stella Pack

Η παρουσία της Σαράντης στην Πολωνία ενισχύθηκε το 2015 όταν εξαγόρασε την εταιρεία Polipak, που εισφέρει περίπου το 17-18% των συνολικών πωλήσεων της εισηγμένης. Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους στην Πολωνία και δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου (κυρίως σακούλες απορριμμάτων).

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός όμιλος δραστηριοποιείται στην Πολωνία μέσω θυγατρικής από το 2000, ενώ έχει εξαγοράσει το brand LUKSJA. Με τη νέα εξαγορά, ο όμιλος ισχυροποιεί την παρουσία του στον τομέα προϊόντων φροντίδας σπιτιού.

Τι εξετάζεται για την ουκρανική και τη ρωσική αγορά

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ομίλου αναζητά εναλλακτικές οδούς για τον εφοδιασμό των περιφερειακών αγορών, όπως η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Μολδαβία και οι γύρω χώρες, στις οποίες κατευθυνόταν το 50% των πωλήσεων της Ergopack, της θυγατρικής της Σαράντη στην Ουκρανία, στην πόλη Kaniv.

Ενδεχομένως οι ανάγκες των χωρών που κάλυπτε εξαγωγικά η Ergopack να καλυφθούν από άλλες θυγατρικές του ομίλου, όπως αυτές στην Ρουμανία και την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαράντης ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της θυγατρικής της Ergopack LLC με 600 εργαζόμενους αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το 2021, οι πωλήσεις της Ergopack LLC, οι οποίες βασίζονται στο δολάριο, περιορίζοντας δυνητικές απώλειες από διαταραχές στην αγορά συναλλάγματος, αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 το 0,5%.

Η εισηγμένη διατηρεί θυγατρική και στη Ρωσία, την Hoztorg LLC, που παράγει είδη οικιακής χρήσης. Οι πωλήσεις της εν λόγω εταιρείας αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,5% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ η συνεργασία είναι σε εμπορικό επίπεδο και όχι παραγωγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments