Οδηγός

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα – 1.200 ευρώ και μπόνους

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα – 1.200 ευρώ και μπόνους
Επίδομα ανεργίας: Μεγάλες είναι οι αλλαγές στο ύψος, τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία της παροχής επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Μεγάλες είναι οι αλλαγές στο ύψος, τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία της παροχής επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει σε αύξηση και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας την Άνοιξη είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους.

Τι αναμένεται να περιέχει το νομοσχέδιο

  • 1) Την αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. Ουσιαστικά θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα. Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη. Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σήμερα σε 407 ευρώ. Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • 2) Την παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Το ύψος του οποίου ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό.
  • 3) Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης. Στόχος είναι να συνδεθεί το επίδομα με την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου ώστε να ενταχθεί ταχύτερα και πάλι στην αγορά εργασίας και να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».
  • 4) Τέλος εξετάζεται η διακοπή του επιδόματος εάν ο άνεργος αρνείται συνεχώς να προσληφθεί σε θέση εργασίας που θα του προτείνονται από τον ΟΑΕΔ.

Τι ισχύει με τα επιδόματα ανεργίας και την κατάρτιση – Τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ στην Ώρα Οικονομίας

Από τότε που βγήκε η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και μια παραφιλολογία θα έλεγα σε ένα βαθμό για το τι ακριβώς θα γίνει με το επίδομα ανεργίας. Κάθε μέρα διαβάζω και ένα διαφορετικό δημοσίευμα που λέει θα κόψουν το επίδομα ανεργίας, θα το μειώσουν κ.α.Δεν ισχύουν όλα αυτά.

Αυτό που ισχύει είναι ότι ψάχνουμε συνεχώς να βρούεμ τρόπους ώστε οι πολιτικές μας να γίνονται πιο αποτελεσματικές. Προσπαθούμε λοιπόν να δούμε πως και το επίδομα ανεργίας θα γίνει πιο αποτελεσματικό, σε τι, στην άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ξέρουμε από τα στοιχεία ότι όσο πιο μεγαλύτερο διάστημα περάσει κανείς στην ανεργία, δηλαδή αποκοπεί από την αγορά εργασίας τόσο πιο δύσκολη είναι και η επανένταξή του. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους που να βελτιώσουμε το υφιστάμενο κοινωνικό δίχτυ προστασίας, εγώ θα έλεγα να το ενδυναμώσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό σε αυτή την κατεύθυνση….”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments