Οικονομία

Πληθωρισμός: Φόβος από την τρομακτική άνοδο των τιμών

Πληθωρισμός: Φόβος από την τρομακτική άνοδο των τιμών
Πληθωρισμός: Καμπανάκι χτυπούν οικονομικοί αναλυτές και ειδικοί από την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Καμπανάκι χτυπούν οικονομικοί αναλυτές και ειδικοί από την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τον πληθωρισμό. Την κατάσταση αυτή ανέπτυξε στο liberal.gr, ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς, αναλυτής της Capital Economics, υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως ο πληθωρισμός θα περιορίσει την ταχύτητα ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, ο αναλυτής της Capital Economics θεωρεί απίθανο να επιστρέψουμε στους διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού που επικρατούσαν πριν από 30 ή 40 χρόνια.

Για την Ευρωζώνη και το ΑΕΠ

“Είναι αλήθεια ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα αποτελέσει «βαρίδι» για την οικονομική ανάπτυξη γιατί θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Παρ’ όλα αυτά, τα υψηλά επίπεδα οικονομιών που έβαλαν στην άκρη τα νοικοκυριά μέσα στην πανδημία, τους προσφέρει μία ασπίδα προστασίας έναντι σοβαρών απωλειών του πραγματικού εισοδήματος. Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει μεγάλη συσσωρευμένη ζήτηση για υπηρεσίες που θα απελευθερωθούν καθώς μειώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού και οι περιορισμοί αίρονται. Ως αποτέλεσμα, εκτιμούμε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει” σημειώνει ο Τζακ Άλεν Ρείνολντς.

Eurostat: Άλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα με πάνω από 6%

Πάνω από 6% κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Στα στοιχεία αποτυπώνεται η μεγάλη αύξηση των τιμών σε ενέργεια και επομένως σε ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στη σκιά της ουκρανικής κρίσης. Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 6,3% το Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 5,8% από 5,1% τον Ιανουάριο.

«Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Φεβρουάριο (31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% έναντι 2,3% τον Ιανουάριο)» σχολιάζει η Eurostat.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments