Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες αφήνει ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες αφήνει ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ
Αλέξης Τσίπρας: Στα ενεργειακά, τα μέτρα στήριξης αλλά και τη διαχείριση της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Στα ενεργειακά, τα μέτρα στήριξης αλλά και τη διαχείριση της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση «εδώ και πάρα πολλούς μήνες αφήνει ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές με τρομακτικό κέρδος» καθώς και ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμα φανεί στην ακρίβεια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης «out of the box» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αδιανόητο» αυτό που συμβαίνει με την «τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους», για να τονίσει ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει». Υπογράμμισε ότι αν και «η ενεργειακή κρίση έχει μία διεθνή διάσταση, εδώ και πάρα πολλούς μήνες στην Ελλάδα αφήνεται τελείως ανεξέλεγκτο στην πραγματικότητα ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές με ένα τρομακτικό κέρδος». Έκανε λόγο για ζημία προς την κοινωνία, την οικονομία και εν τέλει και την βιομηχανία και σημείωσε: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το να επιδοτείς εκ των υστέρων τα νοικοκυριά αφήνοντας αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτείς την ίδια την αισχροκέρδεια», ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο το περιθώριο κέρδους» όταν το κόστος παραγωγής είναι 200 ευρώ και αυτό της πώλησης 450 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών «η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτή τη διαδικασία».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του πως «αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα θα είναι κάτι σφοδρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε», καθώς «οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ακόμα δεν έχουν φανεί στην πραγματική οικονομία» και «ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις έλλειψης προϊόντων πρώτων υλών». Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, ακολουθώντας και αυτό που έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», οι οποίες -όπως τόνισε- πρέπει να συμπεριλαμβάνουν «πλαφόν στο κέρδος στη χονδρική αλλά και στη λιανική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Τόνισε πως το έκτακτο αυτό σχέδιο πρέπει να είναι «”out of the box” γιατί είμαστε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και να βασίζεται «στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας», με εργαλεία όπως «την ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, την υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και την αναστολή του χρηματιστηρίου (ενέργειας) για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά των χειρισμών της κυβέρνησης για την αυτορρύθμιση της αγοράς, σημειώνοντας πως «εμείς έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της αγοράς και τον ρόλο της κρατικής παρέμβασης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που δεν είναι εύκολο να αυτορρυθμιστεί η αγορά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments