Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live τη δευτερολογία του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live τη δευτερολογία του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκλογών

Κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκλογών. «Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας περί υποτιθέμενης πρόθεσης της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση στην ίδια τετραετία, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε πόλεμο και συζητάτε να γίνουν εκλογές που ενδεχομένως θα είναι διπλές εκλογές;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και παρατήρησε ότι μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές «ενδεχομένως χρειαστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για δύο ή τρεις μήνες», εάν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο στο τέλος της τετραετίας και θα τις χάσετε, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και στην ενεργειακή κρίση

“Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά κατά 35%. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις που είχε ανακοινώσει η δική μας κυβέρνησης, 8 στους 10 συμπολίτες θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους.

Τα παραδείγματα

Μιλάμε για 5 εκατ. ιδιοκτήτες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Μικρή επιβάρυνση σε μονοψήφιο αριθμό φυσικών προσώπων σε ακριβές περιοχές. Αυτό είναι και το δίκαιο.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα σημειωθεί στο 1% των προϋπάρχουσων ζωνών. Ας το δούμε με παραδείγματα για να αντικρούσουμε στην πράξη τα όσα λέει η αντιπολίτευση:

  • Διαμέρισμα 110 τμ. στο Περιστέρι θα πληρώσει 245 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε 431 ευρώ
  • Ιδιοκτησία 90 μέτρων στον Κορυδαλλό, ο ΕΝΦΙΑ μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σχέση με τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο της τιμής ζώνης.
  • Σπίτι 110 τμ στη Ν. Σμύρνη πλήρωνε 362 ευρώ και φέτος θα πέσει 257 ευρώ.
  • Στο Λαύριο θα έχει φόρο 259 ευρώ, ενώ θα πλήρωνε 352 ευρώ.

Για τα μέτρα ενίσχυσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης. Συγκεκριμένα τόνισε πως δίνεται:

  • Στήριξη 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο απευθείας σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Επιδοτούμε τα καύσιμα. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένη ποσότητα, τα 60 λίτρα τον μήνα. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την μέση κατανάλωση στα 57 λίτρα τον μήνα. Οι δικαιούχοι να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια.
  • Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα, 28 λεπτά στα νησιά μας.
  • Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με την μείωση άλλων 60 συντελεστών φόρων και εισφορών και πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα και την αύξηση κατώτατου μισθού που θα τεθεί Μάιο 2022.

Δείτε την ομιλία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments