Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία στηρίζει την Ουκρανία

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία στηρίζει την Ουκρανία
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αρχικά σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι ενωμένη και θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία είναι απολύτως ενωμένη στο να στηρίξει την Ουκρανία» τόνισε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Για το αν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή

“Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της. Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Για τις κυρώσεις που αφορούν το φυσικό αέριο και αν είναι αναγκαίες

“Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν «διαρροές» όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. 

Για το αν μια ύφεση είναι πιθανή ως αποτέλεσμα της εισβολής του Putin στην Ουκρανία

Αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Αλλά -επαναλαμβάνω- εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments