Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Προχωρά σε νέο φόρο στους δισεκατομμυριούχους

Τζο Μπάιντεν: Προχωρά σε νέο φόρο στους δισεκατομμυριούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Τζο Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με το επιτελείο του φτιάχνουν ένα νόμο που θα αυξάνει την φορολογία στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων.

O Τζο Μπάιντεν συνεχίζει το προεκλογικό του πρόγραμμα με τον σχεδιασμό νομοσχεδίου για την επιβολή νέου φόρου στα εισοδήματα. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει πρόταση για επιβολή υψηλότερων φόρων στους πλουσιότερους Αμερικανούς, ανέφεραν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Η λεγόμενη πρόταση «Ελάχιστος Φόρος Εισοδήματος Δισεκατομμυριούχων» θα επιβάλει έναν ελάχιστο φόρο 20% σε νοικοκυριά αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (91 εκατ. ευρώ) και θα εργαστεί για τη μείωση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το έγγραφο. «Αυτός ο ελάχιστος φόρος θα διασφάλιζε ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν πληρώνουν πλέον φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τους δασκάλους και τους πυροσβέστες», αναφέρεται στο έγγραφο. Joe Biden

Ποιος θα πληρώνει περισσότερα;

Σηματοδοτώντας έναν τεράστιο αναπροσανατολισμό του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ , η πρόταση θα επηρεάσει το 0,01% των νοικοκυριών. Σε αυτήν την κατηγορία, τα μισά από τα αναμενόμενα έσοδα θα προέρχονται από νοικοκυριά αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο. Η πρόταση θα αποτρέψει τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ από το να πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια από εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους ως μεσαία τάξη. Συγκεκριμένα, μια μελέτη της κυβέρνησης Μπάιντεν το περασμένο φθινόπωρο αποκάλυψε ότι 400 νοικοκυριά δισεκατομμυριούχων πλήρωσαν κατά μέσο όρο μόνο 8,2% φόρους στο εισόδημά τους μεταξύ 2010 και 2018. Αυτό το ποσοστό είναι συχνά χαμηλότερο από αυτό πολλών κανονικών αμερικανικών νοικοκυριών.

Η νέα πρόταση θα αλλάξει δραματικά τους φόρους που πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, το αφεντικό της Tesla, Έλον Μασκ , θα πλήρωνε επιπλέον φόρους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, θα πλήρωνε σχεδόν 35 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο, σύμφωνα με στοιχεία που συνήγαγε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, Γκάμπριελ Ζούκμαν, που επικαλείται η Washington Post .

Απαιτούνται περισσότερες εγκρίσεις

Η υψηλότερη φορολογία για τους δισεκατομμυριούχους ήταν από καιρό αίτημα της πολιτικής αριστεράς. Αλλά το νέο μέτρο εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο. Θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα σε μια περίοδο 10 ετών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κληρονόμησε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που αντιστοιχούσε στο 14,9% της συνολικής οικονομίας των ΗΠΑ από την πρώην κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, το έλλειμμα από το επόμενο δημοσιονομικό έτος θα είναι κάτω από το 5% της οικονομίας, λένε οι ειδικοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments